MegMinden
2021-11-29

Színház

(origo.hu)

Eszenyi Enikő után Rudolf Péter körül is botrány van a Vígszínházban.

Sajátos háború zajlik a Vígszínházban. Normális körülmények között nehéz lenne háborúnak nevezni, hiszen egy dolgozó (jelen esetben színész) nyilvánosan (és feltehetően hazugságokkal) támadja vezetőjét, ilyen esetben a vezető nem különböző nyilvános válaszlevelekben magyarázkodik, hanem elbocsátja a nyilvánvalóan szerződését megszegő dolgozóját. Rudolf Péter vígszínházi igazgató ezt nem meri megtenni, ezért tart napok óta a botrány.

A történet röviden: egy Wunderlich József nevű színész szerint rossz a színház járványkezelése, mert őt - kigyógyulva a koronavírusból - tíz nap után negatív koronavírusteszttel és tünetmentesen engedte játszani Rudolf Péter. Wunderlich szerint ezek szerint Rudolf Péter ott hibázott, hogy minden jogszabályt betartott. Rudolf válaszolt, kiderült, hogy Wunderlich nem mondott igazat.

Majd Wunderlich azzal folytatta, hogy borzalmas állapotok vannak a színházban, mert (éppen most hallotta, igen hihető ez is) egy színésznőt kicseréltek egy másikra egy előadásban, mert nem volt hajlandó levetkőzni, bár a (tegyük hozzá: világhírű) grúz rendező ezt kérte. Majd kiderült: Wunderlich volt az, aki ki akarta hisztizni Rudolf Péternél, hogy koronavírusos karanténja ellenére játszhasson A padlás ezredik előadásán. Amit az igazgató természetesen nem engedett meg. Végül Wunderlich (enyhén megalázkodva) bocsánatot kért. De mi lehet a cirkusz mögött?

Alig két évvel az Eszenyi Enikő vezetési stílusa körül kialakult botrány után, a Vígszínházban újabb, a nyilvánosság elé vitt konfliktus van. Most Rudolf Péter igazgatónak ugrott neki egy színész, aki először a színház (mint kiderült: nem kifogásolható) járványkezelésébe kötött bele, majd (vélhetően) politikai megfontolásból bírálja a meghívott nemzetközi hírű rendezőt is.

„Félek, hogy elveszítjük azt a Rudolf Pétert, akit annyira megszerettünk. Az utóbbi pár napban, úgy érzem, egy másik emberrel beszélgetek, amikor hívjuk egymást. Eltűnt a megértő Rudolf Péter. (...) Továbbra is nagyon szeretlek, Rudi! Nem téged támadlak, a rendszert támadom." 

- írta a héten a facebookon Wunderlich József, a Vígszínház tagja. A rendszert támadom-sor mindenesetre tanulságos...

Rudolf Péter közleményben cáfolta a színházat ért vádakat, részletes adatokkal támasztotta alá a biztonságos működést.

„A színházban az átoltottság az önkéntes adat szolgáltatások alapján 97 %-os, a színművészeink esetében 100%(...). Október 28-án adtuk ki a szigorított COVID protokollunkat, amely november 2-tól lépett hatályba..."

Rudolf Péter azt is leírta, hogy végtelenül cinikus éppen Wunderlich szájából az ítélkezés, hiszen ő volt, aki azt kérte, hogy saját koronavírusos karanténja alatt lejátszhassa A padlás 1000. előadását. „Én ezt nem engedtem meg, ekkor is jogszerűen jártam el." Azaz, Wunderlich a jubileumi előadáson - a járványügyi szabályokat áthágva - parádézni akart, igazgatója (nagyon helyesen) ezt nem engedte meg, majd a sértődött színész kezdte nyilvánosan bírálni a színház járványkezelését.

Az eredeti írást itt találja.

Twitter

Bánhidi Ákos: a férfiaknál egyéniben nem lesz meglepetés, a nőknél egy hely kiadó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek