MegMinden
2021-11-13

Márton napi libasült

(izcsiklandozo.blog.hu/)

Ki ne ismerné azt a mondást, miszerint: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!"?

Ki ne ismerné azt a mondást, miszerint: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!"? Persze ezt a mondást vélhetően nem a hiedelem végeredménye miatt tartják be az emberek, de kétség kívül az évnek ezen a napján rengetegen esznek libahúst.
Levesben, sültként, máját sütve/pástétomként, sőt akár csak zsírját vagy töpörtyűnek megsütött háját is fogyasztjuk, páratlan ízélményben lehet részünk. Mivel hétköznap kevesebb idő jut a legtöbb háztartásban az időigényes sütés-főzésre, így korábbi receptem erre is ad megoldást, csak kattintsatok IDE!
Én most a leginkább elterjedt módon, sütve készítettem el. Színes, illatos és rendkívül finom köretekkel tálaltam, méghozzá: zsályás-narancsos sütőtököt és almás lila káposztát.

Hozzávalók:
- személyenként 1 db bőrös libacomb 
- só
- frissen őrölt bors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring
- libazsír a sütéshez

Almás káposztához:
-1 fej kisebb lila káposzta
- kevés zsiradék
- 2 evőkanál cukor
- só
- frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál köménymag
- vörösborecet ízlés szerint
- 2-3 db savanykás alma

A tök körethez:
-  1 egész hokkaido tök vagy kisebb sonkatök
- kevés olaj
- friss zsályalevelek
- 1 kisebb narancs

Elkészítés:
A libacombokat megmossuk, ha szükséges, az esetleges toll és tok maradványokat eltávolítjuk. A combok alsó csontvégénél, a porc alatt éles késsel körbevágjuk (Így szebben fog a bőrös rész "zsugorodni" sülés közben, láthatóvá válni a csont). A combok széléről a nagyon túllógó bőrt levágjuk és a tepsi aljába rakjuk, melybe bőven rakunk libazsírt is. 
A combokat alaposan besózzuk, húsos oldalukon borsozzuk,majd a zsírozott tepsibe fektetjük. Mellé dobjuk a fokhagyma gerezdeket és a rozmaring ágakat.
Aláöntünk fél ujjnyi vizet és 140 fokra előmelegített sütőben nagyon lassan 3 órán át sütjük, konfitáljuk. Az utolsó fél órában megnöveljük a hőfokot 190 fokra és lepirítjuk a combokat. Melegen tartjuk tálalásig.

Amíg a comb lassan sül, elkészítjük a köretet.
A lila káposztát elnegyedeljük, torzsáját kihagyva éles pengéjű késsel csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon a cukrot, enyhén megkaramellizálunk, majd a káposztát rádobjuk. Átforgatjuk, sózzuk, köménymaggal meghintjük, felöntjük kevés vízzel és roppanósan puhára pároljuk. Közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A majdnem kész káposztához adjuk, meglocsoljuk ízlés szerint vörösborecettel és további 5 perc alatt tökéletesre pároljuk az egészet.

A hokkaido tököt meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk,  rárakunk pár ágacska friss zsályát, pár karika narancsot és enyhén megspricceljük némi olajjal. Az elkészült libacombok után a forró sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük. (Ez az idő pont elég ahhoz, hogy megterítsünk, az asztalunkhoz ülőket egy üdvözlő itallal köszöntsük, és már tálalhatunk is.)

Az eredeti írást itt találja.

3 kilogramm kannabisz

Pusztai Liza hatodik Orléans-ban, Gémesi nyolcaddöntős

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek