MegMinden
2022-04-20

Légszomj

(index.hu)

Újabb magyar kisfilm az Oscar-kvalifikáció közelében.

Ahhoz, hogy egy kisfilm szerepelhessen azon a listán, amelyről kiválasztják a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket, meg kell nyernie egy olyan fesztivált, amely Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik.

Még el sem ült az idei díjátadó gála legnagyobb botrányának pora, szerencsére már nem csak a friss Oscar-díjas Will Smith Chris Rock komikus-színésznek meggondolatlanul kiosztott pofonjától sípolnak a fülek: több magyar rövidfilm hírének a hangja is eljutott két olyan fesztiválra, amelynek nyertesei automatikusan jelölhetővé válhatnak az Amerikai Filmakadémia díjára.

Bánovits Ottó Tolnai Klára főszereplésével készült, Légszomj című kisfilmjét az Oscar-minősített Rhode Island Nemzetközi Filmfesztiválra válogatták be, április elején pedig két másik magyar rövidfilm mérettette meg magát a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon. Utóbbin volt a premierje a Félvilág, az Örök tél és az Apró mesék rendezőjének, Szász Attila új filmjének. Az Eger, 1552 című kisfilmben két diák hirtelen a vár 1552-es ostroma közepén találja magát.

Szász Attila mellett Csuja László és Nemes Anna testépítős drámája, a Szelíd is a hivatalos versenyprogramban szerepelt, a női testépítés világába betekintő alkotás elnyerte a közép- és kelet-európai filmek kategóriájának díját.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek