MegMinden
2023-05-22

Ekhoe

(rtl.hu)

Azahriah nyomdokaiba lép a rapsztárok új generációja.

Van, aki még be sem töltötte a tizennyolcat, de már több ezren tombolnak a koncertjén. Milliós lejátszású trapslágerek dalszerzője, valamint egy női rapper, Sisi is ott van a feltörekvő fiatal zenei tehetségek között, akikre egyre többen figyelnek itthon, és meghatározó szereplőivé válhatnak a hazai zenei életnek.

Egyedi festésű cipővel lepték meg Ekhoe-t teltházas lemezbemutató koncertje előtt. A rapper 20 évesen már a harmadik albumát adta ki, és elképesztő ütemben termeli az online toplistákat vezető slágereket. Pedig Andris néhány éve még Angliában, egy futárcég raktárában ábrándozott a sikerről.

Raktárban dolgoztam, vegyes raklapokat pakoltam föl. Suli mellett toltam éjszaka, kimerítő volt. Felvettek egy főiskolára, 18 voltam, és 2 év alatt megcsináltam egy infós kurzust, aztán akartam még egy hangmérnökit elvégezni ott kint Angliában. Zenével akartam foglalkozni, csak végül hazaköltöztem Magyarországra, mert sok volt a koncert

– idézte fel a kezdeteket Ekhoe, valódi nevén Tircs András.

Ekhoe a legnagyobb hazai „traptársulat”, az OTL tagja. Az újhullámos koncertsorozat tudott Magyarországon először igazán nagy tömegeket megmozgatni a dallamos pop és a keményebb hip-hop ütemekből álló trap zenére, ahol a torzított, „autotune” effektes énekhangzás vált uralkodóvá.  

Generációja érces hangjaként emlegetik a 17 éves Pogány Indulót, aki első albumával visszahozta az old school rap dicsőségét a köztudatba, és hamar felkapta rá a fejét a hazai hip-hop szakma. Pogány Induló fellépésein gyakran feltűnik Ekhoe is. A két srác ugyanis jó barátként ismeri egymást, és a közösségi médiában „Kupak és Kubak”-ként emlegetett duó több közös dalt is készített már.

Pogány Induló, azaz Szirmai Marci igazi multitalentum, aki hegedűn játszott, és szavalóversenyeken is indult, mielőtt a gimnáziumban rappelni kezdett. Egyedi orgánuma és szövegeinek rideg valósága azonnal tömegek figyelmét keltette fel. Az érettségire készülő srác a sikerben szeret teljes baráti társaságával megosztozni.

Én akkor érzem magam biztonságban ezzel a háromezer emberrel szemben, ha ott vannak a hátam mögött a testvéreim, mert nyilván egyedül semmire sem megyek. Egyébként meg abszolút felspannol, hogy ekkora közönség előtt lehet nyomni

– mondta Szirmai Marci a Fókusz Plusznak.

Gördeszkájával érkezik a koncert helyszínre Sisi, aki Yalla című videóklipjével tette fel magát a magyar zene térképére. Az otthon szerkesztett, telefonnal forgatott videó megnyerte a legjobb performansz díját a klipszemlén. A korábban modellként is dolgozó Sisi szintén egy külföldi munkából tért haza a zenei karrier miatt, és önéletrajzában az osztrák vendéglátós múlt is szerepel.

A saját vágási stílusomat, a saját videóimmal, a saját ötleteimmel akartam átadni, és kevés pénzem volt. Amikor csináltam ezeket a klipeket, nem gondoltam, hogy bárki meg fogja őket nézni

– idézte fel Sisi.

Az elején még a színpadi rutin hiányát enyhítette azzal, hogy rögtönzött beszélgetésbe, viccelődésbe kezdett a közönséggel, ezzel pedig egy sajátos, bensőséges kapcsolatot teremt azóta is a fellépéseken.

Kezdetben gyakran érezte, hogy nőként nehezebb elfogadtatnia magát a férfiak uralta rapszakmában, de mára úgy látja, megtalálta a helyét, és a saját egyedi hangját a közegben.

Dolgoztam Lil Frakkal, és az nagyon jó kis folyamat volt. Szeretnék még a Krúbival, nagyon jó lenne egy közös track. Mert szerintem tudnánk együtt olyat robbantani, amilyet még nem hallott itthon senki

 

Az eredeti írást itt találja.

Ifj. Szabó Gábor győztes pillanatai

Hetet egy csapásra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek