MegMinden
2021-08-19

Matt Damon

(gnlszinfolt.blog.hu)

A Stillwater című filmben, amelyet versenyen kívül mutattak be Cannes-ban.

Matt Damon visszatért az igényes filmekhez. Ez az alkotás, amely valóságos tényeken alapul, erősen bírálja az amerikai társadalmat.

Damon egy olajmunkást alakít, aki Oklahomából Marseille-be utazik, hogy meglátogassa bebörtönzött lányát, aki ártatlanságát hangoztatja. Kiszabadítását tűzi ki életcélul, és közben barátságot köt egy asszonnyal és gyermekével. Mindez gyökeresen megváltoztatja világszemléletét és ez őt magát lepi meg a legjobban. Rájön, hogy Amerika nem a világ közepe és el kell fogadni más mentalitásokat, más szabályokat is. Pedig ő maga pontosan olyan, mint az átlag amerikai sztereotípiája.

Tom McCarthy filmje gyönyörű freskó a mai Amerikáról, a dögevő médiáról, megmutatja, hogy mi rejtőzik egy bűnügyi hír mögött, amikor már kihunynak a reflektorok és elcsendesednek a harsány hangok.

Maga a rendező is bevallotta, hogy az alapötletet Amanda Knox ügye adta. Az amerikai újságírónő négy évet töltött börtönben Olaszországban, azzal vádolták, hogy 2007-ben Perugiában megölte brit cserediák szobatársnőjét, Meredith Kerchert. Knox ártatlanságát csak 2015-ben mondta ki az olasz legfelső semmitőszék.

A kritikák szerint Matt Damon ezzel az alakításával visszaszerezheti magának azt a rangot, amit pályája első szakaszában vívott ki olyan filmekkel, mint Az esőcsináló, a Good Will Hunting, a Ryan közlegény megmentése, A tehetséges Mr. Ripley vagy A tégla.

Az eredeti írást itt találja.

Mészáros Ibolya

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek