MegMinden
2021-08-15

Alvászavar

(gyogytudor.blog.hu)

Dögmeleg, álmatlan éjszakák

Itt a nyár, de te csak forgolódsz éjjelente? Előfordulhat, hogy nyári alvászavarod van, ami nemcsak kimerítő, hanem hosszú távon káros is lehet. Elmondjuk, mit tehetsz ellene.

Általánosságban elmondható, hogy az alvásproblémák igen gyakoriak: a lakosság harmada küzd élete során legalább egyszer valamilyen alvászavarral, amelynek hosszabb távon többféle káros egészségügyi következménye is lehet.

Az alvásproblémának számos arca lehet, ugyanis nemcsak az alvással töltött órák száma lényeges, hanem az alvás minősége is fontos szempont. Tehát ha valaki tartósan nem alszik jól, gyakran felriad, vagy bármi más ok miatt romlik az alvásminősége, az legalább annyira káros, mintha 6-7 óra helyett csupán 3 órát aludna.

Ha azt tapasztalod, hogy gondod van az alvással, sokat forgolódsz, keveset alszol éjszakánként, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, ugyanis az alvászavarok mintegy felének hátterében testi betegség áll, mint például rejtett a magas vérnyomás, a pajzsmirigy-, illetve hormonbetegségek. Az egyéb okok lehetnek még a stressz, a szorongás vagy akár a depresszió.

Jó, de miért pont nyáron nem tudok aludni?

Sokaknak kínszenvedés a nyári meleg, főleg, ha a meleg levegő megáll a szobában, mert ilyenkor alvás helyett csak partra vetett halként vergődnek az ágyukban. Mivel nyáron még este nyolckor is világos van, esténként általában aktívabbak vagyunk. A bulik, a fesztiválok, a koncertek vagy csak egy kis borozgatás az erkélyen, illetve a késő esti vacsik mind-mind felboríthatják a megszokott életvitelünket, ez pedig az alvásunkra is hatással van – méghozzá nem a jó értelemben, hiszen az ilyen programok miatt kevesebbet, rendszertelenebbül és kevésbé jól alszunk.

Ha szeretnénk biztosan átaludni az éjszakákat, érdemes nyáron is tartanunk a napi rutint, vagyis ragaszkodnunk ahhoz, hogy rendszeres időpontban feküdjünk le és keljünk fel. 

Az eredeti írást itt találja.

Jazznapok

Nagyboldogasszony ünnepe

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek