MegMinden
2021-08-09

Tiszai PET Kupa

(hu.euronews.com)

Ismét PET-kalózok takarítják a Tisza felső szakaszát

Kicsit nehézkesen indult a Tiszai PET Kupa harmadik napja, mert a műanyagpalackokból készült tutajok megfeneklettek a parti iszapban, miután majdnem fél métert csökkent előző este óta a vízszint. A tiszai hulladékgyűjtő evezőstúra kilenc évvel ezelőtt négy hajóval indult, idén 250 ember negyven hajóval szedi a szemetet a Tisza partján. Az elmúlt évek munkájának már látszik az eredménye.

— Voltak olyan árterek, ahol nem is találtunk műanyagot, illetve a versenynek a híre eljutott egészen Ukrajnáig, és ott kiemelt kérdésként kezdték kezelni a határvízi szennyezést, és beindult több olyan vállalkozás, amelyik egyre több szelektív hulladékot dolgoz fel – mondta Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.

Gyerekek, kutyák, felnőttek, cégek és civilszervezetek is részt vesznek az egy hetes szemétgyűjtésen. Sok PET-kalóz, ahogy a szemétgyűjtők magukat nevezik, már évek óta visszajár erre az izgalmas evezőstúrára.

— Annyi kalandunk volt, zátonyra futottunk, elsüllyesztettünk egy vízibiciklit, ami megmenekült, úgyhogy a gyerekek már meg is beszélték, hogy most ősszel ezt a kalandot ezt a kalandot mesélik el az iskolában, mert ilyen kalózkalandok senki mással nem történnek – mondta Kucsinka Gabi, a Hangák csapatának PET-kalóza.

A PET Kupa csapata két Európai Uniós projektbe is bekapcsolódott. Ők irányítják az Erasmus Öt ország, egy folyó programját, illetve az Interreg Tid(y)Up nevű folyótisztító akcióját.

Az eredeti írást itt találja.

Turizmus

Nem lesz víz kedden a Jerikó és Lehel utca egy részén

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek