MegMinden
2021-07-28

Prof. Dr. Szekanecz Zoltán

(webbeteg.hu)

A koronavírus, és nem a védőoltás okozhat autoimmun betegséget

Az autoimmun betegségekben a COVID-19 súlyosabb lefolyású, a vírus pedig autoimmunitást is provokálhat, ezért minden autoimmun beteget be kellene oltani - hangsúlyozta dr. Szekanecz Zoltán. A reumatológus és immunológus professzor szerint felesleges oltás után egy-két héttel rohanni a laborba, ellenanyagszintet mérni.

A közelmúltban rendezték meg a nyolcadik Debreceni Reumatológiai Oktatási Programot (DROP), a koronavírus járvány miatt országos online konferencia keretében. Az idei rendezvényen a reumatológia-immunológia eredményeit, alakulásait, illetve a határterületek újdonságait vitatták meg a szakorvosok.

Prof. Dr. Szekanecz Zoltánnal, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárával, a konferencia főszervezőjével, egyebek mellett a konferencia főbb aktualitásairól, illetve az autoimmunbetegségek és a COVID-19 összefüggéseiről, a koronavírus elleni védőoltások hatásáról beszélgettünk.

A DROP konferenciát az idén - a koronavírus világjárvány miatt - online formában rendezték meg, közel ötszáz szakember részvételével. Professzor úr, főszervezőként milyen főbb témákat emelne ki az elhangzott előadások közül?

A Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP) olyan, immár nyolc konferenciát megért, 2007-ben indult multidiszciplináris kezdeményezés, amely a reumatológia, az immunológia szemszögéből határterületi kérdéseket boncolgat más orvosi szakterületekkel karöltve. A COVID-19 tényleg klasszikus példája ennek, hiszen ez a betegség nagyon sok szervrendszert érint, beleértve a mozgásszerveket is.

Két referátum hangzott el, melyet dr. Nagy György professzor Budapestről, és jómagam tartottunk. Szó volt a vírusfertőzést követő immunológiai, gyulladásos jelenségekről, melyek végső soron a szervi tüneteket okozzák, a vírus okozta esetleges autoimmunitásról, az autoimmun betegségek kezelésében használt gyógyszerek alkalmazásáról a COVID-19 fertőzés esetén, és természetesen az autoimmun reumatológiai betegek oltásának kérdéseiről is tanácskoztunk.

Ezeknek az ismereteknek mind gyakorlati fontossága van a gyógyítás, így a betegek szempontjából is – sorolta dr. Szekanecz Zoltán professzor, a DROP konferencia főszervezője.

Az érintett betegeket, a hozzátartozóikat egyre inkább foglalkoztatja az a kérdés, hogy miként hat az autoimmun reumatológiai betegségekre a koronavírus, valamint a COVID-19 elleni oltás felvétele.

Ahogyan a konferencián is elhangzott, az autoimmun betegségekben megnő a koronavírus rizikója, a COVID-19 súlyosabb lesz, és a vírus autoimmunitást is provokálhat. Mindezt azért fontos hangsúlyozni, mert maga a vírus, és nem a védőoltás okoz autoimmun betegséget!

Az eredeti írást itt találja.

Hosszu Katinka

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek