MegMinden
2021-06-21

Závada Péter

(kulter.hu)

„Csak az empátia segíthet”

Negyedik, Gondoskodás című verseskötete a múlt hónapban látott napvilágot a Jelenkor Kiadó gondozásában. Závada Péterrel új könyvéről, eddigi életművéről, színházról, a kortárs irodalom legizgalmasabb tendenciáiról, valamint iróniáról és empátiáról beszélgettünk.

KULTer.hu: 2017-es, Roncs szélárnyékban című köteted mottója A pestisből származik, mely regény újraolvasására, aktualizáló újraértésére sajnálatos lehetőséget teremtett a koronavírus-járvány. Hogyan élted meg az elmúlt bő egy évet? Életkörülményeink praktikus, gyakorlati vonatkozású változásai mellett milyen hatással lehet kreatív, alkotói folyamatainkra ez az időszak?

Mikor 2017 nyarán újraolvastam Camus dermesztően pontos látleletét, elképzelni sem tudtam, hogy három évvel később egy világjárvány közepén találjuk magunkat, és nemcsak metaforikusan kell majd saját, belső tájaink felé irányítanunk a tekintetünket, hanem a mindennapok gyakorlatában is. A pandémiához egyénenként eltérő, személyes viszony fűz bennünket, melynek a földolgozhatatlanul sok tragédia és szomorúság mellett kell, hogy legyenek pozitív hozadékai is. Nálam a vírushelyzet a maga halál-felé-tartásával és föl-fölerősödő szorongásával egy sajátos hangoltságot eredményezett, amely valamelyest az autentikusság felé is terelt. Kiszakadtam általa a hétköznapok nyüzsgéséből, és

egyszerre az olyan, számomra jelentéses dolgok kerültek a figyelem homlokterébe, mint az öngondoskodás vagy az elmélyült alkotás.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez korántsem mindenki számára ugyanolyan magától értetődő: sokan kényszerültek rá, hogy a vírushelyzet dacára is folytassák a fizikai munkát gyárakban, üzemekben, vagy ételfutárként, az otthonmaradók kényelmét szolgálva. Ám az otthoni, látszólag zavartalan elfoglaltság is számos csapdát rejt: hiszen ugyanezt az alkotótevékenységet használjuk a szorongás csökkentésére is. Ha nem hozunk létre állandóan valamit, könnyen haszontalannak érezhetjük magunkat, ezért hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. A legnagyobb kihívást a karantén első hónapjaiban a folyamatos termelés leállítása vagy legalábbis lelassítása jelentette.

 

Az eredeti írást itt találja.

Kraft Tamás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek