MegMinden
2022-12-10

Miura Kazujosi

(bunteto.com)

A világ legidősebb profi futballistája

Japán sajtóhírek szerint a portugál másodosztályú Oliveirense szerződteti a világ legidősebb profi futballistáját: a februárban 56. életévét betöltő Miura Kazujosit. A portugál klub keretének legidősebb játékosa még meg sem született, amikor Miura elkezdte a profi pályafutását, de a japánok legendája 37 év aktív futball után sem gondolkozik a visszavonuláson.

Miura Kazujosi, azaz „King Kazu” 1986-ban debütált a profik között, és azóta is elnyűhetetlen. Játékjogát jelenleg a japán élvonalbeli Jokohama FC birtokolja, de ebben az évben a negyedosztályú Szuzuka PG-nél szerepelt kölcsönben. Amikor 2022 elején egy évvel meghosszabbította a szerződését, sokan úgy gondolták, ez lesz az utolsó szezonja, azonban úgy tűnik, neki esze ágában sincs felhagyni a futballal.   

A Nikkan Sports értesülései szerint nemhogy a visszavonuláson nem gondolkodik, hamarosan újra légiósnak áll és a portugál másodosztályú Oliveirense csapatához szerződik. Az 55 éves támadó szerdán Portugáliába utazott, hogy személyesen is megtekintse a klub létesítményeit, és hamarosan a hivatalos bejelentésre is sor kerülhet.

Miért pont Portugália?

Nem véletlen, hogy éppen az Oliveirense lehet „King Kazu” következő állomása. 2019-ben egy japán üzletember, Akihiro Kin lett az idén századik évfordulóját ünneplő portugál klub tulajdonosa, majd idén novemberben a Jokohama FC-t is birtokló Onodera cégcsoport megvásárolta tőle a klub 52,5%-os részesedését. Az új többségi tulajdonos nem titkolt célja, hogy erős együttműködést hozzon létre a Jokohama FC és az Oliveirense között, és lehetőséget biztosítson a japán játékosoknak, hogy már fiatalon megismerkedjenek az európai futballal és kultúrával.

 

A jövőben a Jokohama FC-vel való együttműködés révén szeretnénk segíteni a játékosok és a szakmai stáb fejlődését. Szeretnénk ha az Oliveirense a képzés és a játékosmegfigyelés központja lenne, és ez lenne az első lépés a fiatal japán játékosok számára, hogy kipróbálják magukat Európában. Emellett a portugál játékosoknak is lehetőséget biztosítunk majd, hogy Japánban futballozzanak. Javítani fogjuk az infrastruktúrát, új edzőközpontot építünk a jelenlegi műfüves edzőpálya helyére. Célunk az, hogy népszerűsítsük a portugál labdarúgást, szem előtt tartva azt, hogy mindkét fél számára biztosítsuk a folyamatos fejlődést”

 

idézte a Portugal Post a cégcsoport közleményét.

Ebben az együttműködésben lehet kulcsszerepe Miurának, aki pályafutása hajnalán majd egy évtizedet töltött Brazíliában, és tökéletesen beszél portugálul. Emellett játszott Olaszországban és Horvátországban is, ismeri az európai kultúrát – nagy szerepe lehet abban, hogy a jövőben segítse a japán játékosok beilleszkedését. Mivel 17 éve a Jokohama FC játékosa, tökéletesen tisztában van a klub filozófiájával, ismeri a képzési rendszer erősségeit és gyengeségeit, tisztában van azzal, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy fiatal japán játékosnak, amikor egy számára idegen kultúrába érkezik. Miura vélhetően inkább egyfajta képviselőként és mentorként vesz majd részt ebben a projektben, de a világ legidősebb futballistájaként a marketingértéke és a tekintélye biztosan ér majd néhány perc játéklehetőséget a szezon során.

Érdekesség, hogy a portugál klub legidősebb játékosa jelenleg a 35 éves Duarte Duarte, aki még meg sem született, amikor Miura Kazujosi 1986-ban bemutatkozott a Santos felnőtt csapatában.

Öt éve írja a történelmet, de még meddig?

Miura 2016-ban írta be magát a Guiness-rekordok könyvébe, amikor 50 évesen pályára lépett a japán másodosztályban – ezzel megdöntve Stanley Matthews korábbi rekordját. Azóta eltelt öt év, Miura pedig eltöltött két szezont a japán másod- és első osztályban, illetve egyet a negyedik vonalban is. Korábban úgy nyilatkozott: az álma az, hogy 60 éves koráig kitolja a profi pályafutását. Ebben anyaklubja, a Jokohama FC pedig abszolút partnernek is tűnik, hiszen évről-évre újabb egy esztendővel hosszabbítják meg a kontraktusát. Persze a sebessége és a fizikuma már közel sem alkalmas a profi futballra, ennyi év után is mindent megtesz, hogy a lehető legjobb fizikai állapotba hozza magát. Minden nap hajnali ötkor kel, saját dietetikusa segítségével speciális étrendet követ, minden edzésgyakorlatot végigcsinál a csapattársaival és a tréningek után jégfürdővel regenerálódik – emellett saját személyi edzővel is dolgozik.

 

„Az edzési intenzitása hihetetlenül magas a korához képest. Annak ellenére, hogy a teljesítménye már nem a régi, mindent megtesz, hogy megőrizze fizikai állapotát, és emiatt mindenki nagyon tiszteli őt

 

nyilatkozta róla egy japán újságíró, Tanabe Maszajuki.

 

A közelmúltban már csak elvétve kapott játéklehetőséget a legmagasabb szinten: az előző szezonban például 44 percet játszott a Jokohama FC-ben (1 percet a bajnokságban, 43-at a Ligakupában); igaz a negyedosztályban 18 meccsel és két góllal zárta az idei szezont. Vélhetően Portugáliában sem a bajnokságban gyűjti majd a játékperceket, de jó eséllyel egy-egy kupamérkőzés után hallunk majd róla. Feltéve, ha létrejön a transzfer.

 

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek