MegMinden
2021-05-28

EB

(m4sport.hu)

Már a csoportkörben is dönthetnek tizenegyesek az Eb-n

Adott esetben már a csoportból való továbbjutás is eldőlhet tizenegyesekkel – hívta fel a figyelmet az UEFA a szabályra.

A szövetség tíz olyan szabályt gyűjtött össze a honlapján a közelgő tornával kapcsolatban, amelyek nem feltétlen köztudottak. Ilyenek a csapatokra vonatkozó mérkőzés előtti, illetve a lefújást követő előírások, onnan, hogy legkésőbb 75 perccel a kezdés előtt meg kell érkezniük a stadionba, a maximum kilencven másodperces himnuszokon át az egészen az interjúkötelezettségekig. Vagy hogy a labdarúgóknak érvényes fényképes igazolvánnyal kell megerősíteniük, rendelkeznek a megfelelő állampolgársággal, ellenkező esetben nem léphetnek pályára. De mind közül nem ezek a részletek a legérdekesebbek, és még csak nem is az, hogy a válogatottaknak név és mezszám nélküli kapusmezeket is be kell készíteniük arra az esetre, ha valamelyik mezőnyjátékosuknak kell beállni védeni. (Apropó, az 1-es mezt csak kapus kaphatja, a további számozás nincs megkötve, azaz kizárt, hogy bárki Ardilesként egyessel a hátán rohangáljon a középpályán, mint történt egykoron az abécérend szerint – persze a szent tízeseket leszámítva – számot kapó argentinoknál.)

Ami igazán érdekes, hogy már a csoportkörben is sor kerülhet tizenegyespárbajra. Ugyanis előfordulhat, hogy a harmadik fordulóban két csapat döntetlent játszik egymással, amellyel pontazonossággal végeznek és még a gólkülönbségük is teljesen megegyezik – azaz a rúgott és a kapott góljaik száma is egyforma –, ekkor a helyezésüket tizenegyesekkel döntik el. Épp ahogy az egyenes kieséses szakaszban, csak hosszabbítás nélkül.

Tehát akár a továbbjutást is múlhat ezen, ha épp az a mérkőzés tétje, de a szabály alkalmazására még nem akadt példa. 2008-ban ez viszont csupán hajszálon múlt. A török Nihat Kahveci a 87. percben egyenlített Csehország ellen, abban a pillanatban 4-4 ponttal és egyaránt 4-5-ös gólkülönbséggel álltak a felek, de csak az egyik juthatott tovább. Nihat azonban még egyszer lecsapott, így nem derült fény e kuriózumra.

Az eredeti írást itt találja.

Talmácsi Gábor

A Brexit utáni időszak együttműködési formáit kell megtalálni Nagy-Britanniával

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek