MegMinden
2023-11-18

Clapton

(kultura.hu)

Eric Clapton gitárja több mint egymillió dollárért cserélt gazdát.

A rock and roll relikviákból rendezett árverésen Elton John blézere, a Guns N' Roses gitárosának sportkocsija és Michael Jackson fellépőruhája is csillagászati összegekért kelt el.

A győztes licitet a The Jim Irsay Collection tette meg, a gyűjtemény végül 1 270 000 dollárt (441 millió forintot) adott a gitárért. A szombatig tartó, háromnapos nashville-i aukciót szervező Julien’s árverési ház szerint ez a legnagyobb ár, amit egy Clapton-gitárért valaha árverésen kifizettek.

A hangszert Fool gitárként is ismerik, mivel annak idején a The Fool néven emlegetett holland művészeti kollektíva festette rá a jellegzetes pszichedelikus díszítést. A Fool más zenészekkel is dolgozott, többek között a The Beatles egyes fellépőruháit is ők tervezték. A fáma szerint Clapton a most elárverezett gitárt George Harrisontól, a Beatles tagjától kapta a Cream együttes 1966-os Fresh Cream albumának megjelenését követően, és a hangszer kulcsszerepet játszott a rocktörténelemben női tónusként emlegetett hangzáseffektus kifejlesztésében.

Az aukción Elton John kék-fehér blézere, amelyet az 1984-es Passengers című számának videoklipjében viselt, 5200 dollárért (1,8 millió forintért) kelt el. A Guns N’ Roses gitárosának, Slashnek az 1966-os eredeti Chevrolet Corvette Stingray sportkocsiját 227 500 dollárért (79 millió forintért) vásárolta meg egy gyűjtő. Michael Jackson aranysújtásos, fekete, egyenruha stílusú zakóját pedig, amiben 1992–93-ban a Dangerous World turnéján lépett fel, 101 600 dollárért (35 millió forintért) vették meg.

Az eredeti írást itt találja.

Eb-selejtezők - A magyarok számára a csoportelsőség a tét

The Killer

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek