Külföld
2021-07-15

Ukrajnában több mint hatszáz új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában csütörtökre több mint hatszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel, nem sokkal többet az előző napinál, így a járvány terjedésének harmadik napja - az elmúlt hetek hétköznapjaihoz hasonlóan, megint stagnálást mutat, az aktív betegek száma viszont hosszú idő után nem csökkent, hanem nőtt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 623 új esettel 2 242 868-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban kismértékben fokozatosan nőtt az újonnan regisztrált betegek száma. A mostani növekmény 76-tal haladja meg a megelőző napiét. Az elhunytak száma hússzal 52 685-re emelkedett, míg a megelőző napban 25-en haltak bele a betegségbe. Eddig 2 179 665-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hatszázan, az aktív betegek száma viszont most 14-gyel 10 518-re nőtt. Kórházba 387 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 409 volt. A legtöbb új beteget, 177-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 476 634-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 305 882-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 108 759, július első két hetében pedig körülbelül egymillió embert oltottak be az országban.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában nem zárta ki, hogy ősszel ismét zárlatot vezetnek be Ukrajnában a járvány újabb fellángolása miatt. Egyúttal hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy elkerülhetővé váljon a szigorú karanténkorlátozások bevezetése. Hozzátette, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások megfelelőek a mostani járványhelyzetben. Jelenleg Ukrajna egésze a legenyhébb, "zöld" besorolásban van, amelyben minimális korlátozások vannak csak érvényben: kötelező a szájat és orrot elfedő védőmaszkok viselete a zárt nyilvános helyeken, ahol biztosítani kell továbbra is a kézfertőtlenítés lehetőségét és a szükséges távolságtartást.

A tárcavezető felhívta a hatvan évesnél idősebbeket, hogy oltassák be magukat koronavírus ellen. Szavai szerint ha ennek a korosztálynak legalább 80 százaléka be lesz oltva, elkerülhető lesz, hogy kritikus helyzet álljon elő az egészségügyi ellátórendszerben.

Ljasko elmondta: stratégiailag olyan járványhelyzetre készülnek fel az őszre, mint amilyen 2020 októberében, illetve 2021 márciusában volt, továbbá arra is, hogy a nehéz időszak elhúzódhat.

A kelet-ukrajnai Harkiv megyébe közben a híradások szerint a különleges hűtést igénylő oltóanyag szállítási szabályainak megsértésével szállítottak több ezer dózisnyi Pfizer vakcinát. A harkivi kormányzóság egészségügyi osztálya csütörtöki sajtóközleményében biztosított afelől, hogy a tönkrement vakcinákat - 9360 dózist - nem használják fel, hanem visszaküldik az elosztással megbízott ukrán vállalatnak.

Az AS Roma ellen játszik a DVSC

Eddig sosem tartott állatfajjal gyarapodott a Debreceni Állatkert

MTI

Szerző
Hasonló cikkek