Külföld
2021-02-25

180 éves madár tűnt fel

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Az 1840-es években egy Kelet-Indiákon járt expedíció fedezte fel a fajt, amelyet Charles Lucien Bonaparte francia természettudós, Napóleon császár unokaöccse írt le 1850-ben, és nevezte el Cacopitta perspicillatának. Akkor egyetlen egyedet gyűjtöttek be belőle, ám a madarat azóta sem látták vadon.

Létezésének egyetlen bizonyítéka a kitömött példány, amelynek élénksárga szeme van, fölötte egy jellegzetes fekete csíkkal.

Októberben két helybéli rábukkant egy madárra, amelyet nem ismertek az indonéziai Dél-Kalimantan tartományban. Befogták, lefényképezték, majd szabadon engedték őt és felfedezésüket elküldték madárfigyelő csoportoknak - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Ornitológusok azonosították a ritka csokoládébarna színű madarat, amelynek a fennmaradt kitömött példánnyal ellentétben a szeme gesztenyebarna színű.

Szakemberek tervezik, hogy felkeresik a helyet, ahol befogták és lefényképezték a madarat, amint a koronavírus-járvány elleni korlátozások feloldása lehetővé teszi azt.

Veszélyben a fesztiválszezon?

Nem kell eltávolítani a kétnyelvű feliratot Brassó megye székelyföldi határából

MTI

Szerző
Hasonló cikkek