Hajdú-Bihar
2020-12-09

A csúszos utak veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Kedden reggel két sofőr a gyakorlatban is megtapasztalta a veszélyeket.

A csúszós út miatt történt baleset december 8-án, kedden reggel Nyíradony külterületén - a rendőrség az eset kapcsán a veszélyekre is felhívja az autósok figyelmét. A rendelkezésre álló adatok szerint kedden délelőtt egy nő Nyíradon külterületén közlekedett Nyíracsád irányába, amikor autója megcsúszott, áttért a szemközti forgalmi sávba és összeütközött egy másik személyautóval. A balesetben egy ember könnyű sérüléseket szenvedett. Az eset kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az autósok figyelmét, hogy az esős hideg időben az erdősávval védett utakon az átnedvesedett falevelek, a felüljárókon, hidakon pedig a lefagyott csapadék miatt még csúszósabbak az utak, ezért a sofőröknek még inkább oda kell figyelniük a különféle manővereknél.

Emellett a rendőrség a következőket tanácsolja az autósoknak:

  • A manőverek – gyorsítás, lassítás, kanyarodás – óvatos végrehajtásával elkerülhető, hogy a gépkocsi megcsússzon az úttesten.Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra! 
  • Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen esős időben a féktávolság jelentősen megnő!
  • Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!
  • Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!
  • Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjármű megcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

Fotó: police.hu

DEAC játékosok a magyar jégkorong-válogatott keretében

Több mint 100 ezren regisztráltak egy nap alatt a koronavírus elleni oltásra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek