Egyetemi Élet
2024-04-15

Terítéken a film

Újabb filmes kurzusokkal és rendszeres filmklub eseményekkel bővült 2024 tavaszi félévétől a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő Művészeti Központ kurzuskínálata. A kurzusok többsége közös vállalkozás a Művészeti Központ partner intézményével, a Nemzeti Filmintézettel, valamint az egyetemen belüli más intézetekkel és tanszékekkel, mint például a Konfuciusz Intézettel, a Filozófia Intézettel és az Olasz Tanszékkel.

2023-tól már szabadon választható kurzusként is látogatható a Nemzeti Filmintézet, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) és a DE-Btk Művészeti Központ közös, kéthetente jelentkező filmklub eseménye, „Régi és új; fejezetek a magyar film történetéből”. 2024 februárjában pedig elindult ennek angol nyelvű változata is, a „Hungarian film and culture”, melyet a nyelvet gyakorolni vágyók és a külföldi diákok egyaránt látogathatnak. A régebbi és újabb magyar filmeket ezen alkalmak során angol felirattal vetítjük, a vetítést követő bevezető előadások és beszélgetések pedig angol nyelven zajlanak.
 
A félév során mind a magyar nyelvű, mind az angol nyelvű kurzus két-két alkalommal vendégül lát alkotókat is. A magyar nyelvű filmklub első vendége az ebben a félévben két filmben: A játszmában (Fazakas Péter, 2022) és a Kontrollban (Antal Nimród, 2003) is látható Nagy Zsolt volt. Az Örkény Színház színésze, eddig közel 50 kis- és nagyjátékfilmet forgatott, A játszma című filmben nyújtott alakításáért a portugáliai Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a Legjobb férfi főszereplő díját, de feltűnt a Tankcsapda Szüless meg újra című klipjében is.
 
 
A félév zárásaként A nemzet aranyai című dokumentumfilm látható majd, a vetítésre ellátogat a film rendezője, Zákonyi S. Tamás és a legendás olimpiai bajnok vízilabdacsapat néhány tagja is. Az angol nyelvű kurzus / filmklub vendége ebben a félévben az Együtt kezdtük rendezőnője, Kerékgyártó Yvonne és a Szelíd című film direktora, Csuja László lesz. A szemeszter befejeztével a filmklub a DESZ24 udvarára költözik majd, és a meleg nyári estéken kertmozis élményt kínál. A nyári hangulathoz mi sem illik jobban, mint a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig és a Szerelem utolsó vérig című trilógia Dobray György rendezésében.
 
A Konfuciusz Intézet Chinese Movie Nights elnevezésű angol nyelvű kurzusa évek óta töretlen népszerűségnek örvend a hallgatók körében, idén a kurzust a Konfuciusz Intézet oktatója Kovács László Erik és a DE-Btk Művészeti Központ oktatója, dr. Váró Kata Anna tartja felváltva. A kurzus a következő félévtől már magyar nyelven is elérhető lesz az érdeklődők számára.
 
Új kezdeményezésnek számít a Művészeti Központ és az Olasz Tanszék együttműködése, melynek eredményeként már nem csak az olaszos hallgatók ismerkedhetnek az olasz filmmel és kultúrával. Az első órán Umberto Eco A rózsa neve című regényadaptációt láthatta a közönség, vendégelőadóként pedig az Olasz Tanszék vezetője, Prof. Dr. Pete László tartott érdekfeszítő előadást a résztvevőknek.
 
 
Hasonló elven működik a Filozófia Intézet és a Művészeti Központ által meghirdetett „Film és Irodalom” elnevezésű kurzus is, mely szintén számos érdeklődőt vonz. Műhelymunka jelleggel indított „Kreatív írás” címen kurzust Dr. Pólik József, a Filozófia Intézet oktatója, film- és videóklip rendező, aki a forgatókönyvírás rejtelmeibe vezeti be a hallgatókat.
 
Jelenleg több mint 300 hallgató vette fel az említett kurzusokat kötelező vagy szabadon választható tárgyként, a szeptembertől tovább bővülő kurzuspaletta pedig várhatóan még több itt tanuló diák figyelmét kelti majd fel.
 
A tavaszi félévben újra indul az immár kilencesztendős múltra visszatekintő Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium (korábban Pálffy István Művészettudományi Szakkollégium) filmklubja. Az elmúlt hat évben a filmklub az Apolló mozival való együttműködésnek köszönhetően igazi moziélménnyel, eredeti nyelven vetített alkotásokkal, neves vendégelőadókkal és tartalmas beszélgetésekkel várja az érdeklődőket. Az idei első filmklub alkalmával, Paolo Sorrentino 2015-ös vígjátékát, az Ifjúságot láthatta a közönség az Apolló mozi Soós Imre-termében.
 
VKA

Könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Különleges megemlékezés

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek