Egyetemi Élet
2023-10-26

Ötletből többlet – az Okuláré továbbszáguld

A már tízéves Okuláré Projektbe új életet lehelt két évvel ezelőtt Horváth Benji és a Fiatal Drámaírók Háza. Ez sok új lehetőséggel és változással járt. Pl. a kiírt hívószavakra már bárki írhat, az előadott darabok kötetben is megjelennek minden évben és ezek közé a változások közé tartozik, hogy szeptember végén megrendezték a három napos Fiatal Dráma Fórumát. Én is jelen voltam.

A helyszín a Budapesti MU színház volt, ahol többek között bemutatták nem felolvasószínházi formában az egész estésre dúsított, előző évadban, legtöbb városban nyertes Okuláré Projektes darabokat. (Villámrandi, Találkozások, Animalitas Animae, Amazonok) A színes programok közé tartozott a Drámaíró Workshop is, a jelentkezők választhattak Fábián Péter, Formanek Csaba és Romankovics Edit tréningje közül. A jelentkezés már egy hónapja megkezdődött és egy-két napon belül be is telt. Én még első nap lecsaptam Formanek Csaba workshopjára, ami az ötletterápia címet viselte. Sajnos a Fórum többi programjáról lemaradtam, de ez is nagy inspirációt jelentett számomra, mint leendő drámaírónak.
 
A tréningen több online Okulárés megbeszélésről ismerős drámaírót is felfedeztem, ismerősként üdvözültük egymást. A reggeli kötelező kávék után indult is a workshop. Formanek Csaba a debreceniek és a DESZínházba járók számára is ismerős lehet, hiszen sokszor hozott el közénk jobbnál-jobb darabokat, amelyeket ő rendezett és legtöbbször írt és játszott is.
 
 
Az ismerkedő kör után elbeszélgettünk arról, mi az ötlet, miben különbözik a témától, kinek hol és mikor bukkannak fel ötletei és hogyan dolgozzuk fel a nyakon csípett ötletünket. Csaba szerint szerzőként az egyik legnagyobb kihívás, hogy a saját ötleteinktől el tudjunk távolodni, tudjuk őket elengedni, más perspektívából szemlélni. Vizsgáltuk azt is, hogy mitől jó egy ötlet? Biztos, hogy az első ötlet a jó? Honnan gyűjtsünk, mihez ragaszkodjunk, mihez ne? És ami a legfontosabb, hogyan lopjunk jól ötleteket?
 
Miután némi elméleti tudással felvérteztük magunkat, mindenki ötleteket írt és eldöntötte mindez kis ötlet vagy nagy ötlet, hiszen más-más helyre gyűjtöttük őket, majd húztunk és volt egy óránk, hogy írjunk egy drámajelenetet. Az ötletek nagyon jók voltak, az idő szorított minket, de így is jó kibontások születtek, amelyekről utána elbeszélgettünk, jó-e a csapásirány és ki merre vinné tovább.
 
Sajnos mindenkire nem került sor, pedig kíváncsian vártam, hogy workshoptársam mit hoz ki? ötletemből egy fokozatosan kecskévé alakuló férfiról. A három csapat ezután összeült és közös munkabemutatót tartott. Beigazolódott, hogy lehet kevés idő alatt is hatékony, gondolatokban gazdag munkát végezni. Én sok ötletet hoztam magammal. A Keringés című drámakötet bemutatóján és azt követő bulin sajnos már nem tudtam maradni, de az élet tovább zajlik.
 
Október első hetében elstartolt az Okuláré Projekt új évada, amelynek első hívószava a Kelet. Ivánovics Fruzsina Ergonomikus, Szarvas Melinda: Keep Smiling és Rédei Roland: Csak ha ránéznek című darabja lesznek megtekinthetők tizenhét városban. Debrecenben október 6-án volt a bemutató. Elsejéig pedig még lehet küldeni minidrámát az Ikszre, amely a decemberi Okuláré témája, hívószava. Az Okuláré- vonat robog hát tovább, tartsatok velünk!
 
(eSTé) www. deszinhaz.hu

Vincze Krisztián

Meghosszabbítja popzenei kiállítását a Magyar Zene Háza

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek