Egyetemi Élet
2023-10-05

Elindult a félév a DE-BTK Művészeti Központjában is

Második tanévébe vág bele az újonnan alapított DE-Btk Művészeti Központ a Bölcsész Karon. Azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék művelődési horizontjukat választott tudományágukon kívül, más természetű ismeretekkel tágítani, a Központ most egy öt-osztatú skálán kínál lehetőségeket.

Abból kiindulva, hogy a tudomány és a művészetek valaha egy egységet alkottak, érthető, hogy a teljes ember érdeklődése kiterjedhet egyszerre mindkettőre. A tapasztalat azt mutatja, hogy bár plusz energia befektetést jelent egy időben gyakorolni magunkat a két területen, ezek annyira motiválólag hathatnak egymásra, hogy csak nyerni lehet vele. Az első félévben a Művészeti Központ által felkínált kurzusok a kultúratudomány, a film, a zene, a színház és a képzőművészet tárgyköreit ölelik fel.
 
A Kultúratudomány összefoglaló név alatt meghirdetett órák a következők: A Kulturális diplomácia kurzusra jelentkezettek dr. Puskás István alpolgármester urat hallhatják majd, aki „civilben” egyetemi oktató, de az utóbbi évek közéleti tapasztalatai olyan ismeretanyaggal ruházták fel, amit ezen a fórumon is megoszt a diáksággal. A Tudás, élmény, játék, múzeum elnevezésű kurzus a Déri Múzeummal kialakított szerves kapcsolat eredménye, ahol a hallgatók muzeológusok segítségével avatódnak be az intézmény működésébe, és újszerű tevékenységi köreibe. A Kreatív iparágak kortárs problémái Balogh Dóra, Lengyel Emese és Lengyel Zsanett kurzusa, mely gazdasági és társadalmi szempontból elemzi majd a dizájn művészeti tevékenység aktuális problémáit.
 
 
Hagyománya van már, főleg dr. Váró Katának köszönhetően, hogy a mozi világában is tájékozódhatnak az érdeklődők. A program, a Nemzeti Filmintézettel való gyümölcsöző együttműködés révén Régi és új címen a magyar film történetébe kínál betekintést.
Történeti aspektust alkalmaz a zene tárgykörében meghirdetett kurzus is, melyben dr. Németh Lenke énekelni vágyó fiataloknak hirdet meghallgatást és felvételt a Sol Oriens kórusba.
 
Kevésbé elméleti a gazdag színházas kínálat. Két színházi témájú kurzusból és több angol és magyar nyelvű színházi tréningből választhatnak Az egyik a Beszélgetések a kortárs tánc témakörében hirdet kurzust Nemes Zsófia koreográfus és dr. Lukovszki Judit, amelynek során a Csokonai Nemzeti Színház most megalapított tánc tagozatának a vezetője válaszol majd azokra a kérdésekre, melyek egyfajta beavatást céloznak meg a kortárs táncba, és konkrétan az évad Pr-Evolution Társulat által bemutatott első debreceni előadásába, a Blue Men és fehér-be.
 
A másik pedig Regős János, az egykori Szkéné (Budapest) színház igazgatója bemutatja a magyar színházi avatgárdot A progresszivitás jegyében alkotó színházi rendezők és társulatok a 20. század második felében, ahogy a Szkénéből láttam címmel. Dr. Szaffkó Péter pedig angol nyelvű előadás-sorozatot hirdet The Art of the Theatre. An introduction. Azoknak a hallgatóknak, akik viszont fizikai tapasztalatot is szeretnének szerezni a színházzal kapcsolatosan, rendelkezésre állnak magyar és angol nyelvű tréningek Marton Sándor, Szurdoki Péter és dr. Lakó Zsigmond vezetésével.
 
Itt hívjuk fel az egyetemisták figyelmét arra, hogy a kurzusokon kívül, folyamatosan működik a Művészeti Központtal partnerségben a DESzínház, melynek tevékenységébe kívánság szerint lehet bekapcsolódni.
 
 
A képzőművészet iránt érdeklődőknek a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, valamint a DE-BTK közös kurzust tart, a MODEM szakembereinek a vezetésével. Ennek célja, hogy interaktív előadások és tárlatvezetések formájában betekintést nyújtson a képzőművészet hazai és nemzetközi intézményrendszerébe, a művészeti intézmények működésébe és szervezeti felépítésébe, illetve, hogy megismertesse a kortárs képzőművészet és vizuális kultúra aktuális irányzataival, progresszív törekvéseivel, legjelentősebb hazai és nemzetközi képviselőivel a hallgatókat. Valamint dr. Németh Lenke angol nyelven hirdet előadás-sorozatot The American Art címmel.
 
A tantárgyfelvételi hét azt igazolta, hogy fokozott az érdeklődés a diákság körében a művészetek iránt, a csoportok az első pár napon beteltek.
xvokul, DESZínház

Kovács Péter

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek