Egyetemi Élet
2023-09-07

KORI/ Viszlát, Debrecen! – Nagyerdei Víztorony, szeptember 8. 18:00

Nyár végén váratlanul jött a hír, hogy a debreceni rockélet egyik megkerülhetetlen figurája, Koroknai Árpi elhagyja a várost. Egészen pontosan fogja magát és családostul Tenerifére költözik. Miközben a rajongók, régi ismerősök, barátok és rokonok azóta is próbálnak felocsúdni az első meglepetésből, Kori már szervezett is egy bulit, amivel hivatalosan elbúcsúzik szülőhelyétől.

Kori 1967-ben született, a híres (hírhedt?) Fényesudvarban nőtt fel és mondhatjuk, már gyerekként magába szívta a rockzene alapjait. Szülei révén egészen hamar megismerkedett a műfaj fontosabb zenekaraival, nem is csoda, hogy az első adandó alkalommal színpadra állt. Aki látta a múlt század nyolcvanas éveiben első próbálkozásait az akkori IPK színpadán, valószínűleg nem sejtette, hogy a visszahúzódó, már-már félénk srác ilyen kaliberű rockénekessé érik az évek során. Kezdeti bandái a Scarabeus, majd a Klimax voltak, de első komolyabb sikereit a kilencvenes évtizedben tevékenykedő Szfinx-szel aratta. Habár az alternatív hullám által uralt pop palettán nem állt előkelő helyen az általuk favorizált és játszott hard rock, idővel egész komoly rajongótábort tudtak kialakítani.
 
Melléjük állt a zenéléssel ideiglenesen felhagyó és Debrecenbe költöző Cserháti „Pityi” István és menedzserként, zenei tanácsadóként egyengette útjukat. A Szfinx két albuma, az 1993-as Húzd! és az 1995-ös Vad játszma az ő bábáskodásával, az általa létrehozott stúdióban készült. Mivel Cserháti Pityi nem sokáig bírta aktív zenélés nélkül, újjáalakította egykori bandáját, a P. Box-ot, amelynek Kori lett az énekese. Egy idő után aztán a Szfinx leállt és a régi-új csapat magasabb fokozatra kapcsolt. Mondhatjuk, hogy ekkortájt figyeltek fel jobban országos szinten Korira.
 
 
A régi dalok új erőre kaptak a billentyűs hangszereken játszó Pityi és a hozzá csatlakozó fiatal zenészek együttműködése folytán. Egy újabb korosztály fedezte fel magának azokat a szerzeményeket, melyek tizenegynéhány évvel korábban születtek. A friss P. Box is készített lemezfelvételeket, vadonatúj számokkal. Emlékezetes 2005-ben megjelent Pangea című albumuk, ami sajnálatos módon Cserháti Pityi hattyúdala is lett egyben, hiszen akkor nyáron elhunyt. A megmaradt tagok némi tanakodás után úgy döntöttek, hogy tovább viszik a nevet és hűen ápolták a rájuk maradt örökséget 2020-as feloszlásukig.
 
Közben Kori persze sok egyébbel is foglalkozott: dolgozott egy hangszerboltban – míg egyéb irányú elfoglaltságai miatt távozni kényszerült -, éneket tanított magántanítványoknak és fellépett zenés darabokban is. Az István, a király rockopera egyik debreceni előadásában Koppányt alakította.
 
2006-ban a Magyar Televízió tehetségkutató műsort indított, melyben a mű újraértelmezett előadásához keresték az ideális szereplőket. Kori egészen sokáig versenyben volt István szerepéért, de nem ő nyert, be kellett érnie valamelyik lovag alakításával.
Mára tulajdonképpen – kis túlzással – már csak abban a zenekarban nem énekelt, ahol nem akart. Nem kisebb név, mint Deák Bill Gyula ajánlotta be az épp énekest kereső Omen-be, ahol 2009-től 2013-ig vállalta a frontemberséget. A P. Box megszűnte után, 2020-ban a távozó Szendrei Szasza Zsolt helyett ugrott be a popslágereket rockos köntösbe öltöztető Zorall mikrofonja mögé.
Ez a történet azóta is fut, de azért összehozott egy saját bandát is, mely a keresztségben nemes egyszerűséggel a KORI nevet kapta.
 
Ilyen sokszínű zenei múlttal igazán nem okoz gondot egy ütős és változatos koncert repertoár összeállítása.
A bulira látogatók alapos keresztmetszetét kapják majd a Kori-életműnek és ebben egykori zenészbarátok is segítségére lesznek. Gitáron Sándor „Günther” József, basszusgitáron Monok Tamás, dobon Volosinovszki „Cini” János is közreműködik és emeli az est színvonalát. Az est vendége a KerecseN. Csak remélni tudjuk, hogy ez a banda nem „cseni” majd el a show-t az est főszereplője elől. 
 
 
 

Szeptember közepén érkezik az új Otep nagylemez

Atlétikai vb, bírói szemmel

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek