Egyetemi Élet
2023-07-12

Alakul a keret a folytatásra

A DEAC férfi elsőosztályú kosárlabdacsapata két év után bejutott a bajnokság rájátszásába a 2022/23-as szezonban. Mandics tanítványai a hullámzó szezon után januártól javuló játékot mutattak a bajnokságban, az alapszakaszban megverték a Honvédot és a Kaposvárt is, ezzel kiejtve a Paksot kvalifikálták magukat a legjobb nyolcba.

A playoff-ban a cívisvárosiak ellenfele a Falco lett a negyeddöntőben. A mostanra már bajnoki címet szerző Falco söpréssel jutott túl a DEAC-on, a folytatásban a Sopron alakulatával játszottak helyosztót az egyetemisták. A DEAC kerete a helyosztóra megfogyatkozott, de a Sopron ellen 0:1-ről fordítottak és 3:1-re nyertek (a párharc az egyik fél két győzelméig tartott).

Ezután a Szolnokkal játszottak az ötödik helyért, a találkozó előtt azonban mindkét csapatban történtek változások: a szolnokiak vezetősége a negyeddöntős búcsút követően menesztette Gasper Potocnik vezetőedzőt, az idény végéig a segédje, Szarvas Gábor vette át a csapat irányítását. A játékosaik közül Andre Williamson családi okok miatt távozott, illetve Auston Barnes sem volt bevethető. A DEAC-nál is akadnak hiányzók bőven, az addig is hiányzó Taylor, Scott, Mócsán hármashoz Garamvölgyi csatlakozott.

A DEAC az első mérkőzést Szolnokon játszotta, ahol a hátrányba került az Olaj ellen, a második találkozót Debrecenben játszották, ahol győzelemre volt szükség a továbbjutáshoz. Az első játékrész még hazai előnnyel ért véget, de a folytatásban fordítani tudott a Szolnok, hatpontos szolnoki vezetéssel mentek az öltözőbe a csapatok. A harmadik negyed elején zárkózott a DEAC, de a játékrész utolsó percében több szolnoki kosár után 46:58-ra dagadt a Tisza-partiak előnye. Az utolsó negyedben már tizenhattal ment a Szolnok, ekkor Mandics az U23-as keretet küldte a pályára, akik 6:0-s futással hálálták meg a bizalmat. A fiatalok már tíz alá tornázták a különbséget, kétszer is időt kértek a vendégek. Három perccel a sípszó előtt Gavin és Pongó hármasával döntötte el a találkozót a Szolnok (66-75), így a DEAC hatodik helyen zárta a bajnokságot.

Az utolsó mérkőzés előtt a DEAC három játékosát is búcsúztatta, Tóth Ádám, Polyák László és Balázsi Soma is máshol folytatják pályafutásukat. A klub vezetése az idény hajrájában megkezdte a jövőévi keret kialakítását, így már biztos, hogy Andjelko Mandics vezetőedző szerződését újabb egy évvel meghosszabbította a klub.

Mócsán Bálint, Várszegi Ádám, Hőgye Patrik, Ságodi Róbert és Hegedűs Brúnó továbbra is a DEAC-ot erősítik, illetve Djordje Drenovacs is hosszabbított. Nemrég jelentette be a DEAC, hogy Kovács Ákos is 1+1 éves szerződést írt alá és Kenéz Csaba is marad az egyetemistáknál. Eddig egyedül Aleksej Carev érkezését jelentette be a csapat, a szerb származású játékos az Oroszlány együttesétől igazolt Debrecenbe.

Az elmúlt szezonról a jövőre külföldön játszó Polyák Lászlót kérdeztük, aki öt évig erősítette a DEAC-ot és csapatkapitányként is kivette a részét a sikerekből.

- Felemás szezon volt az idei, év elején az első nyolc helyet tűztük ki célul. Ez sikerült is, de a játékoskeretet figyelembe véve kicsit előrébb is végezhettünk volna. David Dedekkel a szezon elején nagyon rossz helyen álltunk, azonban az edzőváltás után helyreállt a játékunk és szép teljesítményt nyújtottunk – mondta Polyák, akinek csapatkapitányként a stábon belüli változások plusz feladatot jelentettek.

– Igyekeztem mindig fenntartani a kommunikációt a csapat és a vezetőség között, ez egy közvetítő szerep, ami sokszor nem egyszerű, de igyekeztem ezzel is minél jobban segíteni a csapat munkáját. Ez a posztom egy kicsit hiányozni fog, ugyanakkor kettős érzés is, az sem lesz probléma, ha egy ideig nem kapok ilyen megbízást – mondta a DEAC színeiben 150 bajnoki mérkőzést játszó kosaras, majd saját játékát is értékelte.

– Időnként hullámzónak éreztem, de szerintem ez a csapaton belüli változásoknak is köszönhető, ahogy több bizalmat kaptam úgy a játékom is fejlődött. Többnyire elégedett voltam, igyekeztem a csapat érdekeit nézni és ha szükség volt rá elvégeztem a „piszkos munkát” is, nem sajnáltam, ha egy faultot kell beütnöm ahhoz, hogy pályán maradjak.

Polyák László a következő szezonban külföldön játszik majd, a döntést azonban ő is nehezen hozta meg. – Az egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen öt évet töltöttem a klubnál, sokat köszönhetek a városnak és a csapatnak. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, többek között a Magyar Kupában nyert ezüst- és bronzérem is szép emlékek. Debrecenbe költöztünk a feleségemmel, itt van az otthonunk is, a sport mellett diplomát szereztem a Debreceni Egyetem gazdálkodás-menedzsment szakán, de úgy éreztem ez egy jó lehetőség a jövőre nézve, így átgondoltuk a dolgot és végül a távozás mellett döntöttem. Szeretnék köszönetet mondani a klubnak és a szurkolóinknak, remélem, hogy a későbbiekben újra találkozhatunk. A következő szezonban is igyekszem követni a hazai bajnokságot és természetesen a DEAC-nak fogok szurkolni!

 Vona Lilla

Engler Ágnes

Erőnléti gondjaink aligha lesznek

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek