Egyetemi Élet
2023-04-21

Megjelent az új Egyetemi Élet

A lap legújabb számában egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy miként segít az európai uniós pályázatok megírásában a Debreceni Egyetemhez tartozó INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit. Az is kiderül, hogy idén 180 éves a debreceni Régi Városháza épülete és hogy kisebb csodát tett a DEAC kosárlabdacsapatával az új edző.

A Debreceni Egyetem tulajdonában lévő Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. az utóbbi években látványos sikereket ért el az európai uniós pályázati források elnyerésében, a projektek kivitelezésében. Tevékenységük azonban jóval túlmutat a szimpla pályázatíráson, szaktanácsadást nyújtanak a régió vállalkozásainak, kutatóhelyeinek, önkormányzatainak vagy akár magánszemélyeknek, végigvezetve a fejlesztési ötlet kidolgozásától a kivitelezésig. Nemrég létrehoztak egy olyan online platformot, ahol bárki csatlakozhat a pályázatok elkészítése körüli munkákba. Arról, hogy ez pontosan hogyan működik, a lap újságírója az Innova vezetőjét, Vámosi Gábort kérdezte.

A mai debreceni Régi Városháza elődje a 16. század elején jött létre öt polgárház összeépítésével. A toldozgatásoknak az 1802-es nagy tűzvész vetett véget, mely során a Nagytemplomhoz és a Kollégiumhoz hasonlóan ez az épület is súlyos károkat szenvedett. A mai egyszerűségében is patinás, klasszicista stílusú épületet 180 éve, 1843-ban adták át. Az első közgyűlést 1844 májusában tartották benne – olvasható a Debrecen utcáin helytörténeti sorozat legújabb részében.

A ZölDEbbítő rovatban arról számolnak be, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-os kutatása szerint Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ez egy átlagos magyar háztartásra vetítve évente 270 kilónyit jelent, ami 68 kilogramm fejenként. A 2019-ben megismételt felmérés alapján ez a mennyiség 3 év alatt ugyan 4 százalékkal csökkent, de a megvásárolt élelmiszerek 11 százalékát így is a kukába dobjuk, ami magas arány.

A DEAC első osztályú kosárlabdacsapatának jelenlegi szezonja nem indult valami fényesen, ezért David Dedek vezetőedzőt Andjelko Mandics váltotta a kispadon, aki akkor vette át az együttest, amikor a tabella tizedik helyén álltak. A szezon elején kitűzött előzetes cél az élmezőnybe jutás volt. Az új edző már a kinevezésekor kijelentette: az alapszakaszból hátralevő tíz meccsből legalább hetet meg kell nyerniük, hogy ötven százalékos mérleggel esélyesek legyenek a rájátszásra. Az egyetemistáknak ez sikerült is. További részletek a Sportrovatban.

A debreceni jégkorongrajongók borúsan láthatták a jövőt a csapat idei szereplését követően, miután a György József-irányította együttes a vártnál jóval hamarabb, február elején befejezte a szezont, kiesett az Erste Liga rájátszás-kvalifikációs szakaszából. A klub ezután sorra jelentette be az alakulattól távozókat, György József szerződését sem hosszabbították meg. Helyette Vaszjunyin Artyom lesz a DEAC vezetőedzője a következő szezonban, a másodedzői feladatok ellátásával pedig Berta Ákost bízta meg a klub – a változásokról is a Sportrovatban olvashatnak.

Az aktuális Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.



Sajtóiroda - OCs

Bebiztosíthatják a helyüket a döntőben

Petőfi 200: kínai-magyar versváltó

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek