Egyetemi Élet
2021-10-04

Ismét dobog az „egyetem szíve”

A gólyatáborokról, a Sesztina-villa és a Sesztina család történetéről, a kapitalizmus sorsáról, a Debreceni Egyetemi Színház előadásairól, valamint a DEAC Cheerleaders csapatának sikereiről is lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Tizennégy kar, több ezer gólya, megannyi élmény, életre szóló barátságok – olvasható a Debreceni Egyetem újságjában a gólyatáborokról szóló cikk elején. A folytatásból kiderül, hogy a nyár végén, az ősz elején tartott táborok előkészületei már tavasszal elindultak, a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a résztvevőknek valóban felejthetetlen hetet varázsoljanak, és hogy a leendő hallgatótársak még a tanév megkezdése előtt összekovácsolódjanak. 

A Debrecen utcáit, nevezetes épületeit bemutató sorozatban ezúttal a Nagyerdőben, a Nagyerdei körút 68. szám alatt található egykori Sesztina-villa és a Sesztina család történetét lehet megismerni. Ez egyrészt azért érdekes, mert az épület több mint hetven éve áll a Debreceni Egyetem kezelésében, másrészt mert tavasszal a ház felújítását követően ide költözött a Nemzetközi Iroda, harmadrészt pedig mert a villa névadója és egykori tulajdonosa, Sesztina Jenő Debrecen egyik legismertebb kereskedője, bőkezű mecénása volt, aki sok felsőoktatási programot is támogatott, többek között ő volt a DEAC egyik alapítója.

A ZÖlDEBBÍtŐ nevet viselő oldal cikkéből kiderül, hogy a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága idén is képviseltette magát a Campus Fesztiválon, ahol sokrétű programokkal várták a fesztiválozókat. A bizottság az év során számos más egyetemi és városi rendezvényen is részt vett és vesz, így lehetőségük nyílik a környezetvédelmi tevékenység és hazánk kincseinek bemutatására, népszerűsítésére, valamint a környezeti nevelés elősegítésére, melyet egyik fő küldetésüknek tekintenek.

Mark Fisher író, kritikus, a kritikai kutatás egyik meghatározó alakja. Összesen három könyve jelent eddig meg, melyek közül a Kapitalista realizmus 2019-ben látott napvilágot. Ennek első kiadásával 2020-ban találkozhattunk Magyarországon. A kötet központi üzenete egy mondatban: könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét. A gondolat kibontása is az Egyetemi Életben olvasható. 

A Debreceni Egyetemi Színház (DESzínház) tagjai nagyon várták, hogy a vírus okozta kényszerű bezártságnak vége legyen. A nyár elején a város által biztosított belvárosi alkotóhelyen, a Batthyány utca 24-ben és annak hangulatos parkjában láttak ismét munkához. Lakó Zsigmondot, a DESzínház felelős vezetőjét arra kérte a lap munkatársa, hogy értékelje a programokkal gazdaggá tett nyári szezont. 

A sportrovatban egyebek mellett arról lehet olvasni, hogy a DEAC Cheerleaders csapata négy versenyen képviselte idén a Debreceni Egyetemet, és a megmérettetéseket sorra szép eredményekkel zárták. A szereplést Ócs Adrienn, a csapat vezetőedzője és versenyzője elemezte az Egyetemi Életnek.  

A lap ide kattintva elérhető.

 

Forrás: DE Sajtóiroda, hirek.unideb.hu - OCs

Koronavírus: 86 új fertőzött Hajdú-Bihar megyében egy hétvége alatt

Megint drágulnak az üzemanyagok szerdától

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek