Egyetem Tér
2024-02-07

EUG2024: hatalmas mezőny, izgalmas „sporttavasz”

Nevezési rekordot dönthet a nyári Európai Egyetemi Játékok (EUG). A jelentkezés első szakasza lezárult, az előzetes nevezések alapján a 2024-es megmérettetés lehet minden idők legnagyobb létszámú és legnépszerűbb EUG-je. A július 12-én rajtoló viadal előtt számos sportprogrammal is készül a Debreceni Egyetem.

A 154 nap múlva kezdődő EUG2024-et a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem, valamint a két város önkormányzata, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség közösen rendezi. A szervezés a terveknek megfelelően halad, erről az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) magas rangú képviselői is megbizonyosodtak legutóbbi, debreceni látogatásukon.

A Debreceni Egyetemen a futsal, a labdarúgás, a kézilabda, a strandkézilabda, a 3x3 kosárlabda, a tollaslabda és az asztalitenisz női és férfi versenyeit, valamint utóbbi parasport viadalait rendezik várhatóan nagyszerű (sport)fesztivál hangulatban és kitűnő szervezés mellett július közepén.

Érdekesség, hogy a cívisvárosban lesznek a hosszabb rendezésű és nagyon népszerű csapatsportágak. Így például a férfi futsalosok nyolc, a női és a férfi focicsapatok hét-hét, míg a kézilabdázók és a tollaslabdázók hat-hat versenynapon keresztül élvezhetik a Debreceni Egyetem vendégszeretetét és sportlétesítményeinek adottságait.

A jelentkezés első szakasza a napokban lezárult, a DE kancellárja, Bács Zoltán pedig örömének adott hangot az esemény népszerűsége kapcsán.

- Máris csaknem 6000 hivatalos résztvevő jelezte nevezését 275 európai egyetem képviseletében. A sportolók csaknem fele, míg a kísérők 40 százaléka debreceni sportágakra nevezett. Az EUG mellett július 22-e és 24-e között megrendezzük a hagyományos Campus Sportfesztiválunkat is, így csak Debrecenben várhatóan 4000 sportoló és kísérőik jelennek meg július 8-a és 24-e között – mutatott rá a kancellár.

Az egyetemi vezető kiemelte továbbá, hogy a Campus Fesztivál idén július 24-én rajtol el, első napja az EUG2024 záróeseménye is egyben. A hatalmas, várhatóan rekordnagyságú európai sportmezőny tagjai így hazánk egyik legnívósabb nemzetközi zenei fesztiválján pihenhetik majd ki a versenyek fáradalmait.

Az EUG jegyében tartalmas „sporttavasz” is várja a fiatalokat, hiszen a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete évről évre megrendezi a hallgatók körében kiemelkedően népszerű sporteseményeit, amelyek természetesen idén sem maradhatnak el. Ezúttal mintegy felvezető rendezvényekként is tekinthetünk rájuk – erről Balogh László intézetigazgató adott részletes tájékoztatást.

- Az Európai Egyetemi Játékok történetében a miénk lesz az első, amikor parasport versenyzők is megmérethetik magukat, ennek jegyében február 20-án megrendezzük a már hagyományos parasport-érzékenyítő napunkat. A Magyarország legjobb szabadidősport eseményének megválasztott Buzánszky Kupa nagydöntője február 21-én lesz, míg áprilisban a Medikus Kupa is Debrecenbe érkezik mintegy 3000 résztvevővel, s itt már számítunk az EUG-önkéntesekre is – jelezte az intézetigazgató.

Balogh László hozzátette: a Sporttudományi Koordinációs Intézet minden eseményén megjelenik és nagy hangsúlyt kap az Európai Egyetemi Játékok, amelynek debreceni szervezői példaértékű összefogással végzik az előkészületi munkálatokat.

Az intézetigazgató arról is beszélt, hogy tavasszal megrendezik a Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiumi Napot, amelynek fő témája a nemzetközi sporttudományi együttműködés. Az eseménnyel az EUG ideje alatt sorra kerülő sporttudományi konferenciát készítik elő.

Az EUSA utolsó nagy látogatása február 13-án és 14-én lesz Miskolcon. Ezen a site visiten az összes szervező, tehát az NRÜ, a MEFS, valamint a debreceni és miskolci szervezőbizottságok teljes vezetése részt vesz, hogy közösen vitassák meg a hátralévő feladatokat.

A Debreceni Egyetem szervezőcsapata folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését is az Európai Egyetemi Játékokra. Minden részlet elérhető az esemény weboldalán

Sajtóközpont - PKZs

Irány Párizs!

Új módszer az aszály előrejelzésére

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek