Egyetem Tér
2022-10-18

Jubilál a DE BTK Migráció-kutatási Központ

Szakmai konferenciával ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Nemzetközi Migráció-kutatási Központja pénteken, a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában.

Történészek, nyelvészek, irodalmárok, szociológusok és geográfusok fogtak össze, hogy kutatásaikat megosszák egymással, ennek köszönhetően alakulhatott meg 2012-ben a központ, amely azóta is nagy sikerrel hirdet az egyetem valamennyi karának hallgatói számára elérhető, szabadon választható kurzust, hogy a migrációt különféle szempontok alapján vizsgálja.

Elsősorban a migráció történeti aspektusaival foglalkozunk: a magyar kivándorlással Olaszországba vagy az USA-ba a 19. században, Hollandiába a 16-18. században, migrációs tendenciákkal Németországban, Hollandiában, Belgiumban vagy Oroszországban a 20. században, de a Magyarországon belüli migráció is fontos témának számít. A migrációtörténet mellett a migráció hatásai is jelentős kutatási kérdések: milyen hatása volt a politikára, a gazdaságra, a társadalomra, a nyelvre, vagy akár a művészetre – ismertette a legfontosabb témaköröket köszöntőjében Pusztai Gábor, a DE BTK Nemzetközi Migráció-kutatási Központjának vezetője.

Az október 14-én rendezett „A migráció tegnap és ma” című szakmai tanácskozás több tudományterületet érintve foglalkozott a sokakat érdeklő témával.

Miként azt Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese megnyitójában kiemelte: a migráció olyan komplex jelenség, amelynek vizsgálata a diszciplínák együttműködését, a kutatási eredmények folyamatos és közös megvitatását teszi szükségessé.

A migráció maga a velünk élő történelem, hiszen csaknem 200 millió nemzetközi migránsról számolnak be a híradások, sokan, sokféle okból és céllal, gyakran nem önszántukból „vannak úton” jelenleg, ami komoly kihívást jelent a társadalmak számára, bármelyik kontinensről is legyen szó – hangsúlyozta a dékánhelyettes és hozzátette: a tudományos vizsgálódások, a közös eszmecserék, mint amilyen a mostani konferencia is, nagy szolgálatot tehetnek a migráció kiváltotta gyakorlati kérdések megoldásában.   

A házigazda Debreceni Egyetem és a hazai felsőoktatási intézmények (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem) mellett online előadást tartottak a szakterület nemzetközi (angol, holland, lengyel szlovák) képviselői is.

A konferencia alkalmat adott a legfrissebb kutatási eredmények bemutatásán túl az alakulás óta eltelt évtized eredményeinek összegzésére is.

Az utóbbi tíz évben központunk számos konferenciát és workshopot szervezett, valamint több kurzust indított az egyetemen. Ezek migrációtörténetről, a migráció és a film kapcsolatáról, Afrikáról, Európáról és a Távol-Keletről - közösen a DE BTK Konfuciusz Intézetével -, valamint a kulturális idegenségről szóltak, megjelent a „Migráció – tegnap és ma” című tanulmánykötetünk és örömünkre szolgál, hogy egyre több kolléga csatlakozik kutatócsoportunkhoz – emelte ki Pusztai Gábor, a központ vezetője.

 

 

Sajtóközpont – BZs

Magabiztos győzelemmel örvendeztettük meg a szurkolóinkat

Hangos kiáltás az oDEonban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek