Egyetem Tér
2023-01-20

Falra fel az UniFit-ben!

Országosan egyedülállóan falmászással is teljesíthetik az egyes szemeszterek testnevelés óráit a Debreceni Egyetem hallgatói.

Az intézmény fitneszközpontjában, az UniFit Fitness&Gym Centerben az egyetemisták mellett a vendégek is kipróbálhatják a sportágat.

A falmászás népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése alapján a 2020-as tokiói ötkarikás játékok óta olimpiai sportág, tehát csatlakozott a profi szinten űzhető versenysportok köréhez. A sportmászáson belül léteznek gyorsasági, nehézségi és boulder számok. Az UniFit-ben ez utóbbi, vagyis boulder-terem áll a fiatalok és idősebbek rendelkezésére.

Előnye, hogy helyben van, nem kell hegyet keresni a mászáshoz, a sportolók bármilyen időjárási körülmények között tudnak hódolni szenvedélyüknek. A boulderezés kisebb magasságban, hevederek - tehát biztosítás - nélküli mászás, a terem talaja emiatt vastag, puha matrac. A szakág lényege, hogy meghatározott - és különböző nehézségű - pályákon kell felérni a kijelölt célhoz.

Az alapok elsajátításában - vagy akár a profik technikájának csiszolásában - falmesterek segítenek az UniFit-be érkező diákoknak és vendégeknek. Egyikük, Szklenár Eszter a Debreceni Egyetem harmadéves testnevelő- és gyógytestnevelő tanár szakos hallgatója.

- Korábban hosszú évekig versenytáncoltam, aztán három éve, 18 éves koromban elkezdtem mászni. A sportágat a bátyám által ismertem meg, aki már régóta hódolt ennek a szenvedélynek, és miután miskolciak vagyunk, a Bükkben volt is lehetőség a gyakorlásra - idézte fel a kezdeteket.

A fiatal tréner a Sporttudományi Koordinációs Intézet edzésadaptáció témájú kutatásában is részt vesz Balogh László intézetigazgató vezetésével. Mint mondja: tanulmányai végeztével legszívesebben a Debreceni Egyetemen maradna, kutatna, oktatna.

Korábban sportmászó Európa-bajnokságon is részt vett bíróként. Úgy véli, a mászás egy természetes, kreatív mozgás, amelyet kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdhet, hatásai pedig komplexek.

- Fontos, hogy a falmászás kíméli az ízületeket, miközben javul a koordináció, erősödik a tartóizomzat. Fejleszti továbbá a problémamegoldó és az anticipációs képességet, hiszen elképzelem magam a falon, megtervezem, hogyan és merre mozdulok. Hatékonyan fejleszti még a kinesztézist és az egyensúlyt – részletezte Szklenár Eszter.

Az egyetem hallgatója csütörtök délutánonként segíti a kezdő falmászókat - közöttük sok egyetemistát is - az alapok elsajátításában.

A Nagyerdei Stadionban található, modern felszereltségű fitnesz létesítményben februártól újra teljesíthetik majd a Debreceni Egyetem hallgatói a szemeszter kötelező testnevelés óráit, várhatóan ismét teltházzal.

Sajtóközpont – PKZs

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Kétszer visszajöttünk a meccsbe, de ez sem volt elég

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek