Egyetem Tér
2024-02-07

ABIGÉL hazatért szülővárosába!

Az Abigél című regény musical változatával ünnepelte a Magyar Kultúra Napját az oDEon Egyetemi Musical Színház.

Debrecenben debreceniek előadásában mutatták be január 22-én a Debrecen leghíresebb írójának, Szabó Magdának kultikus regényéből készült musicalt, az ABIGÉL-t. Az oDEon Társulatának nem titkolt célja az volt, hogy méltóképpen ünnepeljék meg eme jeles napot, ezért hétfő este együtt léptek színpadra régiek, újak, profik, félprofik, gyerekek, felnőttek…a cél közös volt: egy szép, az ünnephez és az egyetemhez méltó előadás előállítása.

A negyven szereplő közreműködésével bemutatott, Kocsák Tibor-Somogyi Szilárd-Miklós Tibor szerzők által jegyzett darab végén a közönség állva tapsolva, ováció közepette ünnepelte az alkotókat és a közreműködőket. A nézők között foglalt helyett Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Bács Zoltán kancellár is, akik szerint az intézmény büszke lehet arra, hogy ilyen színvonalas darabot vitt színre az egyetemi társulat.

- Pár nap telt el a bemutató óta, most már tudunk érdemben is beszélni a produkcióról. Abigél tényleg hazatért. Magunk sem számítottunk ekkora sikerre, ilyen lelkes fogadtatásra és óriási érdeklődésre. Tudtuk, hogy a város számára Szabó Magda egy emblematikus személyiség, olyan alkotó, akinek gondolatait és üzenetét sokan magukénak érzik, de ezzel az előadással átléptük a határainkat. Mind a sajátunkat, mind a városét – fogalmazott Végh Veronika, az oDEon vezetője.

- Szám szerint ez volt a 22. bemutatónk, de az eddigi legösszetettebb is – vette át a szót Csáki Szabolcs rendező, aki Vitay tábornok szerepében szintén színpadra lépett. – Mikor Veronika tavaly júniusban előállt az ötlettel, mi lenne, ha bemutatnánk az Operett Színház után mi is a darabot, nem volt kérdés, hogy a lehető legmagasabb színvonalon interpretáljuk, ugyanakkor ki is hangsúlyozzuk a debreceniségét. A közönség reakcióiból, a visszajelzésekből ítélve, a látottak alapján azt gondolom, hogy jó döntést hoztunk, beérett a sok munka és a rengeteg próba, előkészület. Köszönet és tisztelet mindenkinek, aki részt vett ebben a folyamatban.

Veronika: Nagy támogató erőként áll mögöttünk az egyetem, minden segítséget megkapunk, ami egyfelől nagy könnyebbség, ugyanakkor tud teher is lenni, mert meg kell felelnünk minden szinten. Nincs pihenés, nincs megalkuvás. Az engem nem érdekel, hogy a mi társulatunk nem „professzionális” színészekből áll, ugyanazt várom el tőlük, sőt még többet is. Pedig ők a munka, iskola mellett próbálnak, sokszor késő éjszakába nyúlóan. Látva az eredményt sokan nem is hiszik el, hogy lehetséges ilyen szintű produkció létrehozása többségében amatőrökkel. Pedig nagyon egyszerű a titok, nálunk mindenki saját magáénak érzi a készülő produkciót, és szívvel-lélekkel részt vesz az alkotó folyamatban is.

Szabolcs: A legbüszkébb a „lányaimra” vagyok. A „Matulás” lányok – egy kivételével az összes – a tanítványaim, legtöbbjüket 6 éves kora óta tanítom. Sőt a Vitay Georginát alakító ifjú hölgy a valóságban is a vérszerinti lányom, nem csak a színpadon. Ez egy igen izgalmas vállalás volt minden szempontból. A darabban mindenki élőben énekel. Ez technikailag is igen megterhelő, 26 mikroportot használunk. Ebből a „Férjhez megyünk mind” című dalban 16 szól egyszerre. Itt nincs felénekelt vokál. A közel 3 órás darab óriási megterhelésnek teszi ki őket fizikailag, de maximálisan teljesítik a feladatot színészileg, énekileg és táncilag is. De hát nincs mit csodálkozni ezen, erre készítettük fel őket éveken keresztül.

Csáki Illangó: Minden szempontból nagy kihívást jelentett ennek a karakternek az életre keltése. Vitay Georgina nagy személyiségváltozáson megy keresztül a darab során, sok mindent él át. Ráadásul ő kiséri végig a nézőket az előadáson, szinte le se jövök a színpadról vagy ha igen, „gyorsöltözök” a takarásban. De nagyon megszerettem őt, és nem csak magát a karaktert, hanem az egész musicalt is. Egy gyönyörű, mégis komoly történet. Hálás vagyok, hogy a részese lehetek.

Bács Zoé: Abigél egész kicsi korom óta az életem része. Nálunk családi hagyomány karácsonykor, hogy megnézzük a sorozatot. Mindig is Torma Piroska volt a kedvencem a filmben, ahogy a szüleimnek is. Tormával hasonló a személyiségünk. Ezért amikor megtudtam, hogy én kaphatom meg ezt a szerepet, nagyon boldog voltam. Valamint nagyon nagy élmény anyukámmal játszani egy darabban, hiszen ő Vitay tábornok nővérének, Mimó néninek szerepében lép színpadra.

Becsky Zsófia: Nekem ezzel a szereppel egy hatalmas álmom vált valóra. Nyolc éve járok az oDEon-ZeneTheatrum SziniTanodájába már, rengeteget jelentett nekem, hogy megkaptam az egyik főszerepet. Kis Mari szerepét nagyon szívesen játszom, mert azonosulni tudok az igazságérzetével és a harcias jellemével. Az csak még jobban feltölt, hogy mennyire jó a csapat, szinte a második családom. Nem mindig érkezek jó hangulatban, de boldogan és feltöltődve megyek mindig haza. Nagyon izgalmas volt ennyi profi színésszel egy színpadon játszani, hiszen rengeteget tanulhattunk tőlük. 

Veronika: Az oDEon eddigi legjelentősebb vállalkozása az Abigél. És a hangos sikert azt bizonyítja a legjobban, hogy pillanatok alatt elfogynak a jegyek. Most írjuk ki az áprilisi előadásokat, mert már márciusra is megtelt az oDEon nézőtere. Nagyon sok városból utaznak csak az Abigél miatt Debrecenbe, mondhatni fellendítettük egy kicsit a színházi turizmust. Ám ezúttal nem sztárfellépők, neves színészek miatt jönnek hozzánk a színházszeretők, hanem az oDEon társulatára kíváncsi a közönség. Erre vagyok a legbüszkébb. És most egy újabb mérföldkőhöz értünk. A társulat bemutatkozik a fővárosban is, április 28-án Budapesten mutatjuk be az Abigélt a Ram-Art Színházban. Várunk mindenkit sok szeretettel oda is! 

SZEREPOSZTÁS

Vitay Georgina - Csáki Illangó
Torma Gedeon igazgató – Jámbor József
Horn Mici - Sári Évi
Kőnig tanár úr – Bánhidi Krisztián
Zsuzsanna nővér – Gellén Fanni
Vitay tábornok – Csáki Szabolcs
Kalmár tanár úr– Miskovics Róbert
Kis Mari - Becsky Zsófia
Torma Piroska - Bács Boglárka Zoé
Erzsébet nővér – Kovács Mariann
Truth torna tanárnő – Magyar Benigna
Gigus francia tanárnő – Dr. Orbán Ildikó
Hajdú – énektanárnő – Mező Kriszta
Kuncz Feri - Bodogán Ábel
Pedellus – Nagy Ákos 

Bánki – Palotai Réka
Szabó - Hamvas Bíborka
Murai – Dancsházi Lili
Naczák - Tőzsér Médi
Ari – László Dóri
Cziller – Illés Csenge
Vajda - Török Illa
Rideg – Kocsik Hanga
Barta – Gőz Kinga
Dudás - Lukács Beatrix
Jaczkó - Fazkas Adrienn
Lengyel- Szász Eszter
Berki - Szűcs Flóra

Mimó néni – Dr. Bácsné Dr. Bába Éva
Botosné, Pénztáros – Dr. Fenyves Veronika
Botos úr, könyvesboltos, Pesti polgár 1, Rupert – Lóczi László
Róza - Hankó Csenge
Mráz - üveges, Ellenálló – Szabó Barna
Szűcs úr, – kalapos, Pesti polgár 2, Püspök - Szilágyi Dániel
Tiszt – Hüse Gergő
Szomszéd iskola diákjai, katonák: Kósa Csaba, Hüse Gergő, 
Katics Csongor, Dremák Artúr, Dremák Aurél

Rendező: Csáki Szabolcs
Koreográfus: Csáki Illangó
Producer: Végh Veronika

 

Új módszer az aszály előrejelzésére

Mozgalmas időszak előtt a cheerleaderek

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek