Egyetem Tér
2024-03-04

Növényi alapú táplálkozás - tények és tévhitek

Mentesen is te(l)jes élet címmel Hajdú Péter, a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola hallgatója tart előadást szerdán a Science Caféban. A téma iránt érdeklődőket ezúttal is a Libri Könyvesboltba invitálják a szervezők.

Mi a különbség a vegetáriánus, a vegán és a flexitáriánus étrend között? 

A DE Tudományos Igazgatóságának ismeretterjesztő előadás-sorozata ezúttal ezt a sokakat érdeklő, érintő és talán eléggé vitatott témát tűzi napirendre. A hallgatóság megismerkedhet a növényi alapú étrendek fajtáival, illetve hogy milyen lényeges különbségek vannak egyes étrendi típusok között.

- A jelenlegi klinikai kutatások és a dietetikai szervezetek állásfoglalásai is arra engednek következtetni, hogy a növényi alapú étrendek számos olyan betegségben lehetnek alternatívák, amelyek a táplálkozásunkkal függenek össze, gondolok itt – például – az inzulinrezisztenciára, a cukorbetegségre vagy akár a magas vérnyomásra – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Hajdú Péter.

A DE Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola hallgatója kiemelte: a tudomány vizsgálja azt is, hogy az étrendek milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, mivel a legjellemzőbb negatívumokat a táplálékkal bevitt aminosavak mennyiségénél és minőségénél mutatták ki, valamint egyes vitaminok összetételében is.

- Az előadás célja végső soron, hogy egy komplexebb képet adjak a táplálkozásforma előnyeiről és hátrányairól egyaránt – hangsúlyozta Hajdú Péter. 


Akik a növényi alapú étrendek egyikét be szeretnék építeni a mindennapjaiba, tanácsokat is kaphatnak az életmódváltáshoz, megismerhetik az étrendek alapjait és alapszabályait, annak érdekében, hogy a húsmentes értend egészséges alternatíva legyen és ne csupán divat.  

Az előadást követően a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják az elméletben megismerteket, ugyanis az előadó a kutatócsoportjával közösen fejlesztett termékekből tart bemutatóval egybekötött kóstolót.

A Science Café facebook oldala: https://www.facebook.com/sciencecafedebrecen

Időpont: 2024. március 6., szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Sajtóközpont - BZs

Kiváló ZK-szereplés a jubileumi kamarazenei versenyen

Halálos baleset: járdára hajtott két autó a Faraktár utcán

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek