Egyetem Tér
2022-11-10

Elismerés a radiológiai publikációért

Az év legjobb radiológiai közleménye-pályázaton díjazták a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Központi Radiológiai Diagnosztika szakorvosjelöltjét. Lajos Orsolya a Gyermekkori traumás esetek sugárdózisának csökkentési lehetőségei című közleményéért kapta az elismerést a Magyar Radiológusok Társaságától.

A díjazott közlemény a sugárdózist csökkentő lehetőségek közül az ultrahangvizsgálat hasznosságát mutatja be részletesen, amely kiváló eredményekkel és káros ionizáló sugárzástól mentesen képes diagnózist adni bizonyos traumás sérülések esetén. 

-    Gyermekkorban gyakoriak a különböző traumás sérülések, azonban ez az a korosztály, akiknél a leginkább oda kell figyelnünk az őket érő sugárdózisra. Amíg sokáig csak a klasszikus röntgenfelvételek segítették a diagnosztikai munkánkat, az utóbbi években egyre több tanulmány született az úgynevezett Point-of-Care Ultrasound (PoCUS) megbízhatóságáról, amikor a sürgősségi ellátás helyszínén végzik az ultrahangvizsgálatot. Ez a módszer a csonttörés direkt tünetei mellett a lágyrészben létrejövő indirekt jeleket is érzékenyen mutatja. Az ultrahang segítségével nem csak csökkenthető, de esetenként ki is küszöbölhető az ionizáló sugárzás – ismertette Lajos Orsolya. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Központi Radiológiai Diagnosztika szakorvosjelöltje hozzátette: a törés tényének megállapítása mellett az ultrahang kiválóan alkalmas a törés típusának és az elmozdulás mértékének a megállapítására is, illetve amennyiben szükséges, műtéti beavatkozás is történhet ultrahangvezérelten. 

-    Az ultrahang kiegészítő szerepe sem alábecsülendő: bizonytalan törésgyanú esetén megerősítheti vagy cáfolhatja a diagnózist, valamint a csontsérülések szövődményei és a társuló lágyrész-sérülések is kimutathatók. Természetesen egy ilyen vizsgálatnak is vannak korlátai: nyugtalan gyermek ultrahangvizsgálata sem egyszerű és több régió vizsgálata hosszadalmas, ilyenkor egyszerűbb eljárás a pillanatok alatt elkészülő röntgenfelvétel. A gyermekkorban leggyakrabban előforduló végtagi sérülések esetén viszont kitűnő alternatíva lehet az ultrahang, és akár szűrő jelleggel is működhetne. Ezáltal negatív eredmény esetén, amikor nincs további teendő vagy olyan jól álló törések esetén, amikor gipszelésre nincs szükség vagy kivitelezhetetlen, elkerülhető a kapott sugárdózis és csökkenthető a páciens kórházi tartózkodásának ideje is – mondta Lajos Orsolya. 

Az összefoglaló közlemény Lajos Orsolya, Bágyi Péter: Gyermekkori traumás esetek sugárdózisának csökkentési lehetőségei címmel a Magyar Radiológia folyóiratban 2021-ben jelent  meg. A publikációt  a Magyar Radiológusok Társasága által meghirdetett Az év legjobb radiológiai közleménye - 2021 című pályázaton, eredeti közlemények kategóriában díjazták. Lajos Orsolya az oklevelet a Radiológia Nemzetközi napján, a Magyar Radiológusok Társasága alapításának 100. évfordulójára rendezett tudományos ülésen vette át november 8-án a Pesti Vigadóban.
 

Baleset szemtanúit keresik

Elkezdődött a véderdősítés Debrecenben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek