Egyetem Tér
2023-10-19

Új MR a biztonságosabb, gyorsabb betegellátásért

Üzembe helyezték a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának új MR-készülékét. A berendezés használatával az eddiginél több beteg diagnosztikai vizsgálatát végezhetik el, így a jövőben várhatóan a várakozási idők is tovább csökkennek az intézményben. A mintegy fél milliárd forintból, nagyrészt pályázati forrásból beszerzett új készüléket szerdán adták át ünnepélyesen az Orvosi Képalkotó Klinikán.

Az átadó ünnepségen Balla György professzor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte: a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem a Röntgen Tanszék és Intézet megszervezésével 1921-ben Elischer Gyulát bízták meg. Az első magyar röntgenológus professzor munkájának köszönhetően a Központi Röntgen Intézet rövid idő alatt a hazai radiológia egyik centrumává vált.  

-    A múlt hatalmas kötelességet ró napjainkra, egyetemünkre, a Klinikai Központra és az Orvosi Képalkotó Klinikán. Ahhoz, hogy megfeleljünk az elvárásoknak humánerőforrás-, és az infrastruktúra folyamatos fejlesztésre, a legmodernebb eszközök beszerzésére van szükség. Ennek a fejlődésnek a fontos állomása az MR-készülék átadása – mondta köszöntőjében Balla György professzor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. 

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke ismertette, hogy a 2021-ben kezdődött klinikai integrációval Magyarország egyik legnagyobb betegellátó egysége jött létre három campuson 7700 dolgozóval, több mint 3500 betegággyal. A legfontosabb célkitűzés volt az ellátás minőségének javítása, a betegbiztonság növelése, a betegutak racionalizálása, a párhuzamosságok felszámolása. A folyamat részeként jött létre a két telephelyen, de egységes szakmai irányítás alatt működő integrált Orvosi Képalkotó Klinika.   

-    A képalkotó diagnosztikai szakterület fejlődését és a betegek intézményünkbe vetett bizalmát bizonyítja, hogy 2022-ben a klinika két campusán mintegy ötvenezer CT- és tizenhatezer MR-felvétel készült. Az új berendezés beszerzése lehetővé teszi, hogy még több beteget lássunk el a jövőben. Reményeink szerint ennek következtében a várakozási idők is tovább csökkennek – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

Az új 1.5 tesla térerejű egésztest MR-berendezés egy kardiológiai-onkológiai pályázat segítségével szerezték be.  A készülék elsősorban a daganatos betegek MR-diagnosztikáját szolgálja. 

-    Az egyre korszerűbb gépek megjelenése és alkalmazása a radiológián keresztül az összes szakmát szolgálja, ezen belül is az egyik legfontosabb a daganatos betegek ellátása. Ez a berendezés már a mesterséges intelligencia bizonyos elemeivel is felszerelt, rendkívül gyors, és kiváló képminőségű – hangsúlyozta Berényi Ervin professzor, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója. 

Az új berendezést a klinika MR épületében helyezték el. Az új MR-készüléket mintegy fél milliárd forintból, nagyrészt európai uniós pályázati támogatásból és a Klinikai Központ saját forrásából szerezték be.  
 

DEAC-DAB az Októberi Hokifeszt keretén belül

Folytatódnak a kulisszajárások a Csokonai Teátrumban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek