Egyetem Tér
2023-06-13

Fiatal kutatók tudományos újdonságai

A Debreceni Egyetem idén is lehetőséget teremtett arra, hogy a 2022/2023. tanév Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatán nyertes ösztöndíjasai konferencián ismertessék eddig elért tudományos eredményeiket.

A június 12-i online konferencián öt tudományterületen – agrár-, bölcsészet-, természet-, orvos- és egészség-, valamint társadalomtudományok – 17 szekcióban összesen 207 előadás hangzott el.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2016-ban indított, több témakörben kiírt ösztöndíjrendszer, amelynek a Debreceni Egyetem (DE) fiatal kutatói sikeres pályázói már a kezdetek óta. A támogatás jelentős segítség a hallgatóknak, fiatal kutatóknak egyaránt, hiszen az ösztöndíj lehetőséget biztosít arra, hogy a nyertesek szakmai munkájukra koncentrálhassanak.

A DE Tudományos Igazgatósága évente rendszeresen két alkalommal, januárban és júniusban rendez ÚNKP konferenciát, fórumot teremtve ezzel a fiatal kutatók – alap-, illetve mesterképzéses graduális hallgatók, doktoranduszok és doktorvárományosok – számára, hogy beszámoljanak eddig elért tudományos eredményeikről.

- Egy-egy téma kutatása során már a kezdeti szakasztól fontos a szakmai visszajelzés, ami azon túl, hogy lendületet adhat, akár új irányt is mutathat a kutatómunka folytatásához. Ebben nyújtanak segítséget bírálóként a konferencia során az egyetem oktatói és professzorai – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt, a DE Tudományos Igazgatóságának vezetője, az egyetem ÚNKP koordinátora.

A konferencián előadások hangzottak el – többek között – arról, hogyan hasznosítható a gyógypedagógiában a mesterséges intelligencia, milyen eredménye van a Tanítsunk Magyarországért programban közreműködő mentorok munkájának a hátrányos helyzetű diákok felzárkózásában, mekkora problémát jelent a diszkrimináció a foglalkoztatásban, milyen a magyar lakosság egészségműveltsége, és volt olyan kutatás is, amely azt vizsgálta, milyen mértékű a meggyőzés és a manipuláció alkalmazása a marketingkommunikációban.

Sajtóközpont – BZs

Bánki Beni

A Roland Garroson is nyert Máthé Gábor

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek