Egyetem Tér
2023-10-14

Fókuszban az aneszteziológia

Emléktáblát avattak a nemzetközi aneszteziológia meghatározó alakja, Tassonyi Edömér professzor tiszteletére a Debreceni Aneszteziológiai Napokon keretében a Debreceni Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

 A konferencia megnyitóján Pro Anaesthesia Debreceniensi Díszoklevél elismerésben részesült Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke. A 21. Debreceni Aneszteziológiai Napokon több mint hetven előadás hangzik el és csaknem négyszáz szakember vesz részt.

Tassonyi Edömér a magyar aneszteziológia meghatározó személyisége volt, a Debreceni Egyetem Neuromuscularis Munkacsoportjának alapítója maradandó szakmai és eszmei hagyatékot teremtett. Kiemelkedő szerepet töltött be a korszerű aneszteziológia hazai meghonosításában. Nevéhez fűződik a sebészet és a szülészet területén az epidurális érzéstelenítés hazai bevezetése.

- Tassonyi Edömér Európa egyik legaktívabb, nemzetközi szinten is elismert tudományos műhelyét hozta létre a Debreceni Egyetemen a Neuromuscularis Munkacsoport megszervezésével és irányításával. Munkássága alatt kiemelt figyelmet fordított a szakmai utánpótlás biztosítására. Kutató tevékenységében mindvégig arra törekedett, hogy az aneszteziológia hátterében megbúvó, a klinikus számára rejtett, de potenciálisan veszélyes jelenségeket feltárja – mondta köszöntőbeszédében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója felidézte a professzor személyiségét, szakmai sikerekben gazdag pályáját, példaként állítva a Debreceni Egyetem jelen generációjának.

- Tassonyi professzor mindig kereste azt az utat, amellyel a legtöbbet tehette a betegekért, az orvoslásért és a tudományért. Olyan egyéniség volt, aki az orvoslás mellett a kutatást és az oktatást is hivatásának tekintette. Nyugdíjba vonulást követően visszatért egyetemünkre, az alma materébe és másfél évtizeden keresztül segítette az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakterület lendületes és töretlen fejlődését – tette hozzá Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Gál János, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke kiemelte, hogy a professzor az egyik legkimagaslóbb aneszteziológus kutató, nemzetközi szinten is elismert tudós volt.

A Debreceni Aneszteziológiai Napok keretében rendezett megemlékezésen Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását Szabó Zoltán, Fülesdi Béla és Mátyus László professzorok, Gál János, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke, valamint Tassonyi Edömér özvegye, Szunyogh Tatjana leplezte le.

A Debreceni Aneszteziológiai Napokat immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg. A háromnapos rendezvény megnyitó ünnepségén több évtizedes, az intenzív betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkájáért és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika integrációja érdekében kifejtett erőfeszítései elismeréseként Pro Anaesthesia Debreceniensi Díszoklevelet vehetett át Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke. Hupuczi Petronella, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára a debreceni szülészeti és nőgyógyászati aneszteziológiai fejlődésének támogatásáért kapta meg az elismerést.

- Az idei aneszteziológiai napokon az általános aneszteziológiai és intenzív terápiás témák mellett szó lesz az intenzív osztályos táplálás, az érsebészeti ellátás és a neurointenzív ellátásról – sorolta Fülesdi Béla professzor, a Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója, majd hozzátette: az elméleti előadások mellett idén a korábbinál is több gyakorlati kurzust tartanak, egyebek mellett a nehéz légúttal, az agyhalál-diagnosztikával és a donációval, az intenzív osztályos szervpótló kezeléssel, valamint az ultrahanggal és a neuromuszkuláris monitorozással kapcsolatban.

Sajtóközpont - ÉE

Joe Biden: az Egyesült Államok részt vesz a gázai humanitárius válság kezelésében

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek