Egyetem Tér
2022-08-26

Nyári Egyetem Tihanyban

A Debreceni Egyetem, az Észak-balatoni Polgári Klub és a Tihanyi Bencés Apátság együttműködésével rendezték meg az I. Tihany Nyári Egyetemet. A résztvevők a gazdaság, az élelmiszerlánc-, az energia- és a vállalatbiztonság témakörében hallhattak előadásokat.

- Nagy nap a mai, folytatjuk azt az évszázados utat, melyet István király kezdett az államalapítással, majd a Tihanyi Bencés Apátságot is életre hívó Árpád-házi királyok vittek tovább. Az Észak-balatoni Polgári Klubot is azzal a céllal alapították, hogy ezt a szándékot, a közjóért tenni akarást tovább vigyék – fogalmazott Belinszky Katalin, az Észak-balatoni Polgári Klub alapító elnöke a Biztonság, innováció, kultúra, egyetemi képzések, évszázados hagyomány címmel szervezett I. Tihany Nyári Egyetem megnyitóján.

Mihályi Norbert Jeromos konventuális perjel a Tihanyi Bencés Apátság képviseletében üdvözölte a rendezvény résztvevőit, köszöntőjében kiemelte, hogy a szerzetesek amellett, hogy számos innovációt hoztak el a történelem során, fontos küldetésük van a társadalomban.

- Mi is jelen vagyunk saját feladatainkkal a társadalomban, annak szövetét szeretnénk erősíteni. Ennek a kölcsönös társadalmi felelősségvállalásnak a jegyében adtunk helyet ennek a mai konferenciának is. Azt kívánom, hogy a ma idehozott kincsek, az előadók szaktudása gazdagítsa és segítse a társadalmat – hangsúlyozta Mihályi Norbert Jeromos konventuális perjel.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték, ami meghatározza mindennapjaikat, és az elmúlt évtizedek békéje után új kihívásokkal kell szembenézni, mind a szomszédban dúló háború, mind az energiabiztonság kapcsán.

A Debreceni Egyetem nevében Pető Károly általános rektorhelyettes köszöntötte az I. Tihany Nyári Egyetem résztvevőit. Felidézte, hogy már több alkalommal Debrecenen kívül szerveztek nyári egyetemet, de ez az első, amikor ilyen távol és ilyen széleskörű összefogásban valósul meg a rendezvény. Az egyetemi vezető hozzátette: a résztvevők együttműködése elősegítheti azt a közös gondolkodást, ami az innováció és a kultúra terjesztéséhez szükséges.

- A rendezvény témái a Debreceni Egyetem számára is kiemelt fontosságúak. Az élelmiszerlánc-biztonságtól a gazdálkodáson és innovatív technológiai eljárásokon át a vállalati biztonságig több területen képeznek szakembereket, illetve végeznek kutatásokat az intézményben – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Pető Károly.

Az előadások sorát Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára kezdte, aki kiemelte, hogy az a fajta biztonsági környezet, ami az elmúlt 30 évben a berlini fal leomlásával és a Szovjetunió megszűnésével létrejött, most átalakul, és egyelőre nem lehet modellezni, milyen új rendszer születik.

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes a kormány célkitűzéseiről szólva hangsúlyozta, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé akar tartozni, és a közép-kelet-európai térség tudásközpontjává válni. Ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a fenntartóváltás újabb lendületet ad a hazai felsőoktatásnak: ma már 11 olyan magyar egyetem van, ami szerepel a meghatározó nemzetközi rangsorokon, és a hazai hallgatók 2/3-a ezekben az intézményekben tanul.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke 2022 a növekvő kockázatok nyara – személyes vázlat a globalizáció új fejezetéről, a honi gazdaságról és a költségvetésről címmel tartott előadást, melyben rámutatott a globális gazdasági folyamatok átalakulására, illetve ennek európai és magyar hatására.

Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának igazgatója az elmúlt évtized gazdasági növekedéséről és a jelenlegi időszak kihívásairól beszélt.

A vállalatbiztonság témájában tartott prezentációt Bárdos Szabolcs vezérőrnagy, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója. A szakember felhívta a résztvevők figyelmét a vállalati környezetben leselkedő adatbiztonsági veszélyekre, illetve azokra a lehetőségekre, amelyekkel csökkenthető a kibertámadások és adatbiztonsági incidensek előfordulási esélye.

A „Gazdaság- és élelmiszerlánc-biztonság és fenntarthatóság a 21. században” címet viselő szekcióülésen Slaven Grbic élelmiszer-mikrobiológius, az Európai Állategészségügyi Higiénikusok Szövetségének elnöke, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Lánczi Tamás politikai elemző és Felföldi János, a DE Gazdaságtudományi Kar Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézet intézetigazgatója beszélt a szektort érintő kihívásokról.

Az I. Tihany Nyári Egyetem zárásaként Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hiánypótlónak nevezte a rendezvényt, amelyen átfogó képet kaphattak a résztvevők a világunkat érintő legújabb kihívásokról.

- Az I. Tihany Nyári Egyetem olyan útravalót adott a következő tanévre a biztonság, az élelmiszeripar, a gazdaság és a fenntarthatóság témakörökben, amelyet felsőoktatási intézményként kötelességünk továbbadni hallgatóink részére. A Debreceni Egyetem fontos küldetése, hogy olyan, valóban használható tudást nyújtson hallgatói számára, amellyel a folyamatosan, dinamikusan változó környezetben is megállják a helyüket. Ez a fajta szemlélet magára az intézményre is igaz, a legnagyobb hazai modellváltó egyetemként igyekszünk minél jobban teljesíteni az egyre kiélezettebb felsőoktatási versenyben, és bízunk benne, hogy a következő tanévben a minket körülvevő kihívások ellenére is zavartalanul végezhetjük oktatási és kutatási tevékenységünket – mondta Bács Zoltán kancellár. 

Sajtóközpont - TPL

Esküvő

Sok múlik az erőnléten

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek