Egyetem Tér
2023-09-18

Miniszteri elismerés a Debreceni Egyetem oktatóinak

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Debreceni Egyetem több oktatójának is kitüntetést adományozott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. A díjakat Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár adta át a magyar felsőoktatás napja alkalmából pénteken Budapesten rendezett ünnepségen.

- A kiváló egyetemi oktatóknak köszönhetően egyre sikeresebb a magyar felsőoktatás – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a pénteki rendezvényen.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a díjakat átvevő kiváló oktatók hivatástudatának és szolgálatának köszönhető, hogy míg négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, mostanra tizenegy. A tudományos teljesítmények száma 78 százalékkal emelkedett, a magyar szabadalmak, védjegyek száma pedig megnégyszereződött.

A megújult magyar felsőoktatásban egyre többen tanulnak, idén mintegy 107 ezer új hallgatót vettek fel – tette hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs beszédében kérte a kitüntetettek támogatását és együttműködését annak érdekében, hogy 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme között legalább egy, a legjobb 100 európai között pedig legalább három magyar felsőoktatási intézmény lehessen, valamint ahhoz, hogy Magyarország bekerülhessen Európa legjobb tíz és a világ legjobb 25 "innovátorországa" közé.

A rendezvényen a Debreceni Egyetem több oktatóját is kitüntették.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Eötvös József-díjat adományozott Vecsernyés Miklósnak, a Gyógyszerésztudományi Kar korábbi dékánjának, a Gyógyszerfelügyelet és Gyógyszergazdálkodási Tanszék megbízott tanszékvezető egyetemi tanárának kiemelkedő életpályája, az oktatói élethivatás melletti elkötelezettsége elismeréseként.

A felsőoktatás területén végzett kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelési munkája, illetve iskolateremtő, nemzetközi szinten is elismert tevékenységéért Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke, a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostani, illetve a Sürgősségi és Oxiológiai Tanszékének vezetője.

Az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedően végzett tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjban részesült Béri Béla, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar nyugalmazott egyetemi docense.

Kiemelkedő hatású oktatási-gyógypedagógiai munkája, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő tudományos tevékenysége elismeréseként Apáczai Csere János-díjat kapott Mihók Sándor, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa.

 

MTI/Sajtóközpont-CzA
Fotó: KIM

Gábor Betti

XIII. Kiss Árpád Emlékkonferencia

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek