Egyetem Tér
2023-08-17

Farmer Expo: az együttműködés a siker záloga

Az összefogás és szakmai partnerség fontosságát hangsúlyozták a részvevők – köztük Nagy István agrárminiszter – a 32. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár csütörtöki megnyitóján. Az idei agrár seregszemlén húszezer négyzetméteren, több mint 280 kiállítóval várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán augusztus 17-e és 20-a között.

 A kormányzat erős szövetségese az agráriumnak, a termelőknek, a feldolgozóknak, az egyetemeknek és minden erejével arra törekszik, hogy segítséget nyújtson az ágazat szereplőinek. Bátor intézkedéseket hoz a mezőgazdaság védelme érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az agrár szakkiállítás és vásár csütörtöki megnyitóján.

A tárcavezető szerint a kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz hazánk egyedülálló mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, ez háromszor több forrás jelent a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben.

Nagy István hozzátette: a Farmer Expo egy kiváló terep arra, hogy az agrárium valamennyi résztvevője találkozzon és megosszák tapasztalataikat, a Debreceni Egyetem pedig tudással, innovatív megoldásokkal segíti elő a nehézségek közös megoldását, a tervek megvalósítását.

- A Debreceni Egyetem az agrárium mögé egy olyan multidiszciplináris agrártudományt épített fel, amelynek piacra lépett termékei vannak, több mint 100  országban megadott szabadalmai és export tevékenysége. Intézményünk ars poeticája az agrárszektorral való együttműködésben a proaktív flexibilitás – jelentette ki megnyitó beszédében Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora kiemelte: az egyetem agrárterületi intézményrendszerének meghatározó eleme az agrárkabinet, amely fontos szerepet tölt be a nemzetközi kapcsolatépítésben. A DE innovatív tevékenysége mellett ezzel a kiterjedt kapcsolati hálóval segítheti a mezőgazdászokat, hiszen az egyetem olyan országokkal is kapcsolatban áll, melyek piacai kevésbé ismertek, mivel kívül esnek azon a gazdasági térségen, amelyhez hazánk tartozik.

- A magyar mezőgazdaságban jelenlegi nehézségeire egy közösen összeállított, konszenzusos stratégiára van szükség, amelynek összeállítására nincs sok idő. A Debreceni Egyetem azért van itt, hogy képesek legyünk egy olyan program létrehozni, amellyel sikeresen valósulhat meg a hazai agrárium átalakítása, átalakulása – jelentette ki Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a DE-t fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Szólláth Tibor kifejtette: megvan a tudásunk, az eszközeik az agrárium gordiuszi csomójának átvágásához. Sokkal hatékonyabb termelésre van szükség a mezőgazdaságban, de nem a tömegtermelés jelenti a hazai agrárium jövőjét.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az Európai Unió agrárpolitikája kapcsán arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság évszázadok óta innovatív és jól szervezett,  amely a következő 200 évben is alapvető és megkerülhetetlen tényezője lesz a kontinens agráriumának.

Papp László Debrecen polgármestere kiemelte: Debrecen meghatározó agrárszerepének egyik alappillére a debreceni agrár közép- és felsőoktatás, amelynek tovább erősítése a térség érdeke.

A megnyitó ünnepség keretében a Farmer Expo hagyományainak megfelelően kiosztották a vásári díjakat, valamint megszentelték az új kenyeret is. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetség elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programból azt mondta: várhatóan idén a tavalyi, mintegy ezer tonna búzát is meghaladja a felajánlott gabona mennyisége.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság közös standon mutatkozik be a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon és Vásáron. Az idei seregszemlén az egyetem az agrárinnovációs szolgáltatói tevékenységét mutatja be.

A DE standján az egyetem agrárképzési és -kutatási portfóliója mellett a precíziós mezőgazdaság eszközeivel, drónokkal, szenzorokkal, hőkamerával is megismerkedhetnek a látogatók, továbbá megkóstolhatják az egyetem innovatív élelmiszeripari termékeit, saját termesztésű zöldségeit és gyümölcseit is. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is várja az érdeklődőket az idei Farmer Expón, a megszokott helyen, az állatpavilonok mellett.

Több ez, mint fellángolás! Ez DEBRECEN! – Macskin Laca jegyzete

Az átalakult Újpestet fogadjuk

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek