Egyetem Tér
2023-08-15

Karneváli hangulat – virágsziget a Főépület előtt

Idén is aktív szereplője lesz a Debreceni Egyetem a virágkarneválnak. Újdonságként trópusi hangulatú virágszigetet alakítottak ki a Főépület előtti téren, valamint az intézmény és a Debreceni Szakképzési Centrum a BMW IFactory közreműködésével közös karrierszigetet hoz létre a Dósa nádor téren.

Tizenkét virágkocsi, 37 fellépőcsoport, több mint 1500 táncos vonul majd végig a városon, valamint Debrecen több pontján kulturális rendezvények, kiállítások, koncertek kapcsolódnak az 57. Debreceni Virágkarnevál programkínálatához. A Debreceni Egyetem is megjelenik ebben a forgatagban.

A Főépület előtti téren már látható az a virágsziget, melyben pálmafák, kaktuszok kölcsönöznek egyedi hangulatot a patinás épület környezetének. A trópusok természetes látványa egy nagy virágszigetben jelenik meg, a különleges növények kiválasztása, elhelyezése új színt visz a karneváli hangulatba. Az erre a célra nevelt, a Botanikus Kertben található növények és cserepes virágok az egyetem sokszínűségére utalva a teljesség igénye nélkül mutatnak be növényközösségeket. Láthatunk agavékat, kaktusz fajokat (Mammillaria, Coryphantha), különböző pozsgásakat (Euphorbia, Sempervivum, Sedum), egy oázis növényeit, főleg pálmafajok (Phoenix, Washingtonia) kiegészítve a füves szavannák növényeivel. Mindemellett egy virágzó erdő (Ficus benjamina, Fatsia japonica) látványa is a járókelők elé tárul rengeteg virágzó növénnyel együtt ( Begonia × semperflorens, Rudbeckia,Thunbergia, Catharanthus).

A sziget szelfipontként is működik. A Bíró József okleveles kertész által tervezett és az UD Praktika Kft. által kivitelezett kompozíció mellett a Főépülettel szemben található szökőkút szobrai is virágköntöst kapnak.

A DE emellett olyan programelemben is részt vesz, mely kiemeli az intézmény elkötelezettségét a magasan képzett szakemberek oktatásával, valamint a munkaerőpiaci igények kielégítésével kapcsolatban. Ennek érdekében a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal közösen hoz létre egy úgynevezett karrierszigetet a BMW IFactory. A Dósa nádor téren augusztus 18-án, pénteken várják majd a karrier- és a továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődő karneválozókat.

A csütörtökön kezdődő Galiba gyermekfesztiválon is jelen lesz a Debreceni Egyetem, mely saját standdal készül a Vidámparkba, és diplomaszerző játékokkal várja az arra járókat.

A karneváli felvonuláson a világ különböző tájairól érkeznek nemzetközi művészeti csoportok, lenyűgöző kosztümökkel, autentikus produkciókkal, a Kossuth téren pedig ingyenes nagykoncertek várják a látogatókat. A Magyar Honvédség 175., a Kodály Filharmónia Debrecen 100., a Nagyerdei Kultúrpark 65., valamint a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulójához köthetően is lesznek programok az 57. Debreceni Virágkarneválon, valamint augusztus 2-án rendezik meg a hagyományos Debrecen Nagydíj Salakmotor Versenyt a Perényi Pál Salakmotoros Stadionban.

A karneváli hét teljes programja ide kattintva érhető el.

Mennyibe kerül egy webshop 2023-ban?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek