Egyetem Tér
2023-06-16

Ötven éve lettek mérnökök

Jubileumi díszokleveleket vehettek át azok a mérnökök, akik öt évtizeddel ezelőtt, 1973-bant a Debreceni Egyetem Műszaki Kar jogelőd intézményében, az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építőipari és építőgépész szakokon szereztek diplomát. Az ünnepségen 65 egykori hallgató kapott arany díszoklevelet.

A jubileumi diplomaosztó ünnepségen Husi Géza, a kar dékánja visszatekintésében felidézte, hogy korábban Felsőfokú Építészeti Technikumként, majd az Ybl Miklós Műszaki Főiskola részeként, később a Kossuth Lajos Tudományegyetem Műszaki Főiskolai Karaként, az ezredfordulótól pedig a Debreceni Egyetem Műszaki Karaként működik az intézmény. 

- Az elmúlt ötven év hatalmas változásokat hozott a műszaki képzésben. Önöknek még a logarléc volt a minden, amikor én jártam az egyetemre, a 80 évek elején a logarléc helyett már inkább számológépet használtunk, manapság pedig a mesterséges intelligenciával ismerkedünk, mely 20-30 perc alatt old meg olyan feladatokat, amikhez 50 éve még 2-3 napnyi számolásra volt szükség – mondta a dékán. 

Husi Géza hozzátette: amikor a most kitüntetettek megkezdték tanulmányaikat, még 200 alatt volt a tanulók száma. Ma 3100 hallgatója van a karnak, akik közül több mint ezren külföldiek. A képzési kínálat is sokat fejlődött, bővült, a debreceni műszaki képzés a közép-európai régióban minősített 240 képzőhely között a 40-60. helyet foglalja el a rangsorokban – emelte ki a dékán. 

- A ma technológiájának oktatásával az ipart szolgáljuk, de a hallgatók sikeres karrierjét hosszú távon azzal segíthetjük leginkább, hogy képessé tesszük őket a jövő technológiájának az elsajátítására, használatára, megalkotására. Egyre gyakrabban követik egymást ugyanis a technológiai váltások. A hallgatóknak helyes szemléletet és stabil alapokat kell adni, az általános mérnöki kompetenciák fejlesztésére kell koncentrálni – jelentette ki a Műszaki Kar tudományos dékánhelyettese.

Kocsis Imre a hazai és nemzetközi szinten elismert kutatási eredmények fontosságát is hangsúlyozta. A kutatási projektek, a rangos publikációk, a doktori programokban és a szakmai közéletben való részvétel, a nemzetközi rangsorokban elfoglalt jó helyezés alapvető elvárás. Az utóbbi 15-20 évben a karnak sikerült láthatóvá válnia a tudományos térképen, de további fejlődés szükséges ahhoz, hogy a legjobbak közzé tartozzon. Az MK finanszírozása egyre inkább a tudományos teljesítményen és az ipar által igényelt, illetve támogatott kutatások számán és eredményességén múlik – tette hozzá Kocsis Imre. 

A jubilánsokat az egyetem vezetése nevében Pető Károly általános rektorhelyettes is köszöntötte.

Az ötven évvel ezelőtt végzettek nevében Lőrinczi Béla mondott köszönetet egykori képzőhelyének és tanáraiknak azért, hogy olyan tudásanyaggal látták el őket, amellyel a szerteágazó építész szakterületen sikerrel tudják gyakorolni hivatásukat. 

- Megtanították nekünk, hogy a jó építész holtig tanul. Az ötven év alatt nagyjából két egyetemnyi új tudással kellett magunkat még pluszban felvértezni ahhoz, hogy elismert szakembernek fogadjanak el minket – fogalmazott. 

Lőrinczi Béla felidézte, hogy a sokszor éjszakába nyúló rajzkészítések nyomán megismerték, mi a kitartás, a szorgalom, a megfelelni akarás és a megfelelni tudás. Tanáraiktól nemcsak az órákon leadott tananyagot, hanem életerőt, bölcsességet, a vizsgákon sokszor emberséget és a küzdés fontosságát is megtanulták, ami az élet egyéb területein is sokat segített nekik.    

Sajtóközpont - OCs  

Elköszönt a középpályás

Tehetséges beállóssal erősített a DEAC kézilabdacsapata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek