Egyetem Tér
2023-06-15

Átalakulás előtt a nyílt tudomány

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár is támogatja az open science, azaz a kutatás rendszerének és értékrendjének átalakulásában a kutatásértékelési rendszer megreformálását. Ennek érdekében segíti az intézményen belüli párbeszédet és változásmenedzsmenti szerepet is betölt a DEENK - hangzott el a hetedik alkalommal megrendezett Nyílt Tudományos Fórumon.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK), valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által szervezett szerdai online fórumon a kutatási teljesítmény mérésének reformjáról értekeztek a résztvevő intézmények szakemberei. A kutatásértékelés megújítását szorgalmazó Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) elnevezésű kezdeményezést támogató Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Rabbiképző, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Magyar Rektori Konferencia, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviselői mutatták be elképzeléseiket.

Mint elhangzott, a kezdeményezés megváltoztathatja a kutatások, a kutatók és a kutatást végző szervezetek értékelési gyakorlatát, hogy a korábbinál is minőségibb, nagyobb hatással bíró tudományos eredmények születhessenek. 

A szerdai szakmai fórumon az open sience-hez szorosan kapcsolódó új irányról, reformokól, és az ebben rejlő lehetőségekről szólva Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója kiemelte: a DE részéről a CoARA-hoz való csatlakozást indokolta az intézmény interdiszciplináris jellege, a kutatói közösségek sokfélesége is.

- Az egyetem mellett országosan szinten is meghatározó szerepet tölt be a könyvtárunk, évtizedek óta figyelemmel kísérjük a tudományos változásokat, határozott és konkrét szolgáltatásokat építünk ezek támogatására. Folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat, igyekszünk proaktívak, előremutatóak lenni. Ennek érdekében alakítottuk ki a 21. századi kutatási életciklus modellt, melynek alapja a tervezés – megvalósítás – publikálás - publikáció-menedzsment. Mindegyik ciklusban támogatási szolgáltatásokat kínálunk, amelyek hozzájárulhatnak az eredmények létrehozásához, megosztásához és hozzáférhetőségéhez - tette hozzá a főigazgató.

Lencsés Ákos, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség adatgazdásza szerint a kutatásértékelés megkerülhetetlen a modern tudományos tevékenységekben és egyre többen támogatják a kutatómunka megújítását.

- Azokat az intézményeket kértük fel a fórumon való részvételre, amelyek aláírták a reformálást célzó kezdeményezést. Hiába beszélünk bármilyen aspektusban nyílt tudományról, ha a háttérben nem működik széleskörű, naprakész kutatásértékelés. Jelenleg elsősorban a publikációk mennyisége és a folyóiratok mutatói alapján véleményezik a kutatókat, kutatóintézményeket, illetve a kutatói munkát. Az új irány szerint évente konkrét ellenőrzési mechanizmus alapján történhet a tudományos tevékenység előre haladása – fogalmazott az adatgazdász.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár két évtizede meghatározó szerepet játszik az open science, azaz a nyílt tudomány koncepciójának terjesztésében, ugyanis ezáltal a kutatási eredmények átláthatóbbá és elérhetőbbé válhatnak, közben pedig lehetőség nyílik a szakmai együttműködésekre, a kutatási adatok, laboratóriumi jegyzőkönyvek és egyéb, a kutatás folyamatában keletkezett információk szabad felhasználására, újrahasznosítására, terjesztésére. 

 


Sajtóközpont - BZ

 

 

Debrecziner Gourmet Fesztivál – június 16-18.

Kitüntette oktatóit az ÁOK

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek