Egyetem Tér
2023-04-27

MÜZLI: a mesterséges intelligencia a kor ipari forradalma

Átok vagy áldás a ChatGPT, hova fejlődhet a mesterséges intelligencia, milyen területeken kaphat meghatározó szerepet az AI (artificial intelligence). Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) mesteroktatói szerdán.

A MÜZLI Alumni Party keretében rendezett kerekasztal-beszélgetésen az intézet kurzusának egykori és jelenlegi hallgatói kötetlenül beszélgethettek és közvetlenül kérdezhették a hazai és nemzetközi vállalati szférában meghatározó pozíciókat betöltő szakembereket. Az intézet félévzáró rendezvényén Ascsillán Endre, a MÜZLI vezetője, a GE közép-kelet-európai alelnöke, Lencsés Gergő korábbi globális ellátási lánc-vezető, a Duális Képzési Tanács elnöke, Ferik Attila, az ArisGlobal senior directora, Dezső Attila, a CHSH Dezső & Partners Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje, valamint Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. technológiai és innovációs igazgatója válaszolt a diákok kérdéseire.

- A mesterséges intelligencia-alapú rendszereket évek óta használják számos területen, például a gazdaság- és az orvostudomány, a tervezés, a honvédelem, a számítógépes programok és a videójátékok szegmensében. A ChatGPT megjelenése azonban felkavarta az AI piacát – mondta bevezetőjében Ascsillán Endre, a General Electric közép-kelet-európai alelnöke, a MÜZLI vezetője.

Lencsés Gergő korábbi globális ellátási lánc-vezető, a Duális Képzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy a technikai fejlődés során mi, emberek tanítottuk meg ezeket az algoritmusokat számos olyan dologra, amelyről azt gondoltuk, csak mi tudhatjuk. Mint például festeni vagy éppen Shakespeare-szonettet írni.

- Az OpenAI által megalkotott új, egyszerűen kezelhető nagy nyelvi modell, szöveggeneráló program, a ChatGPT azzal, hogy elérhetővé vált a hétköznapi felhasználók számára is, nyilvánvalóvá tette a mesterséges intelligencia sokrétű és széleskörű alkalmazását. Ez pedig sokakat megrémített, miközben az AI tudatos használata és fejlesztése ma még felfoghatatlan fejlődést hozhat – tette hozzá Lencsés Gergő.

A szakember szerint a mesterséges intelligencia használata az oktatásban, így az egyetemi képzésben is hatalmas változást hozhat a következő években, változtatásra ösztönözve a képzőintézményeket. 

Ferik Attila, az ArisGlobal senior directora úgy véli: az AI egyik legnagyobb felhasználója az egészségügy lehet.

- A diagnosztika területén hatalmas segítséget jelenthetnek ezek az algoritmusok. Meghatározó szerepet tölthetnek be a képalkotó technológiák, mint a röntgen, az MR- vagy éppen a CT-felvételek analizálása során. Önálló döntéseket azonban ezek a rendszerek nem hozhatnak, mindig szükség lesz a szakember végső ellenőrzésére. A felhasználó és a gép hatékony munkája még évtizedekig így működhet – emelte ki Ferik Attila.

Az informatikai szakember szerint az AI más területekre is betörhet, így például az építőiparban is hasznosíthatók ezek az algoritmusok.

- A technológia fejlődése tette lehetővé a mesterséges intelligencia létrejöttét, azonban arra még nem képes, hogy innováljon. Az újítások lényeges eleme ugyanis a kreativitás, amely tudást még nem sajátította el az MI. Ezeket az algoritmusokat sokoldalúan lehet felhasználni, az energetika területén például az előrejelző rendszerek alkalmazzák – tette hozzá Bertalan Zsolt.

Az MVM Zrt. technológiai és innovációs igazgatója kitért arra is, hogy a Mesterséges Intelligencia Koalíció hazai megalakulásával Magyarország élen járhat az MI fejlesztések és alkalmazások területén.

- A hétköznapi jogi munka évtizedek óta gépesíthető lett volna, azonban a technológia a mai napig nem tört be a jogi szférába. Az AI használata ugyanakkor hatalmas kérdéseket vet fel a személyiségi jogok, a szellemi tulajdon és a felelősség megállapítása területén, a rendszer egységes szabályozására egyelőre nincs mód – fejtette ki Dezső Attila, a CHSH Dezső & Partners Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy szükséges a mesterséges intelligencia tanulási folyamatának kontrollálása, az algoritmusok tanulói adatbázisának ellenőrzése és a biztonsági tényezők beépítése. 
 

Jelentős teljesítménynövelés valósul meg a CIVAQUA programot kiszolgáló szivattyútelepen

Situationship

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek