Egyetem Tér
2021-11-15

Az élő talaj tudománya

A talajdegradáció, az új generációs komposzt előállítása és az antibiotikum-rezisztencia – ezek voltak a témái a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézet és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézet, a DAB Talajbiológiai Munkabizottsága és a Magyar Talajtani Társaság tudomány napi rendezvényének.

- A talaj élő rendszer, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az életközösségek fennmaradásában, az egészséges élelmiszerek előállításában. A talajbiológia különböző területei egyre jelentősebbé válnak a növénytermesztés, a növényegészség, a környezetvédelem, valamint a klímaváltozással kapcsolatos kutatások során – hangsúlyozta bevezetőjében Makádi Marianna, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) tudományos főmunkatársa.

A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozathoz kapcsolódó online tanácskozáson fiatal talajbiológusok mutatták be legfrissebb kutatási eredményeiket. A „Fiatal talajbiológusok az élhető jövőért” című konferenciáját hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézet és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézet, a DAB Talajbiológiai Munkabizottsága és a Magyar Talajtani Társaság Talajbiológiai Szakosztálya. A konferencia célja a gyakorlati tapasztalatok megosztása révén a fiatal kutatók szakmai munkájának támogatása volt.

A DE AKIT nyíregyházi intézetében 2003 óta zajlanak kísérletek a szennyvíziszap-komposzt mezőgazdasági felhasználása kapcsán.

- Az agrokemikáliák csökkentése hozzátartozik a fentartható mezőgazdaság megteremtéséhez. A szennyvíziszap-komposztból előállított vizes kivonat a növényvédőszerek alternatívája lehet – fejtette ki előadásában Orosz Viktória, az AKIT tudományos segédmunkatársa.

A kutatások során a fusarium solani okozta fertőzés megjelenését tanulmányozták a talajba juttatott vizes kivonat hatására.

- A vizsgálatokat in vitro, tenyészedényes, valamint szabadföldi kisparcellás kísérletekben végeztük. Eredményeink szerint a gyökér és szártőrothadást okozó gombás fertőzés ellen hatékony módszernek bizonyul a vetés előtti kezelés. A kivonat sikeres alkalmazását azonban jelentősen befolyásolja a szennyvíziszap minősége. Az előállított vizes komposzt kivonat azonban megfelelő alkalmazási és tárolási technika kidolgozása után akár kereskedelmi forgalomban is megjelenhet, alternatív növényvédőszerként, illetve talaj- és növénykondicionáló készítményként – fejtette ki Orosz Viktória.

A talajdegradáció az agrárium egyik legnagyobb problémája. A talaj szervesanyag-tartalmának megfigyelése és vizsgálata, mennyiségének növelése és minőségének javítása kiemelten fontos a hatékony mezőgazdasági termelés érdekében. A kutatók célja olyan, élő és elhalt mikróbákban gazdag tápanyagforrás előállítása is, amely a gazdák számára könnyen alkalmazható – hangzott el a konferencián.

A vitaülés előadásainak témája volt emellett a növények hőstressztűrő képességét segítő, valamint a foszforfelvételt támogató mikorrhiza gombák szerepe, valamint egyes baktériumkultúrák rezisztenciája is.

A fertőzöttek száma 253,3 millió, a halálos áldozatoké 5,1 millió a világon

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek