Egyetem Tér
2023-03-23

Konferencia a neveléstudomány nagyjairól

Hallgatók, oktatók részvételével idén is megrendezte a neveléstudomány úttörőinek emléke előtt tisztelgő közös szakmai tanácskozását, a IX. Karácsony Sándor és Kiss Árpád Gyűjteményi Szimpóziumot szerdán a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Neveléstudományi Tanszéke és a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete.

„A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.” – idézte Karácsony Sándor (1891-1952), a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Tanszék meghatározó professzora, pedagógus, pszichológus, nyelvész gondolatait megnyitójában Engler Ágnes.

A DE BTK Neveléstudományi Tanszék vezetője kiemelte: a pedagógia olyan nagy alakja előtt tiszteleg a rendezvény, aki az elméleti kutatások mellett a gyakorlatban is megélte az oktatás sikereit, buktatóit egyaránt. Karácsony Sándor neveléstörténeti és filozófiai megállapításai, a tudományos gondolkodás megteremtésének szükségességéről megfogalmazott gondolatait nem kell „leporolni”, hiszen azok ma is aktuálisak.

Engler Ágnes kiemelte: minden tisztelet kijár a múlt kutatóinak, akiknek a jövő eredményeit köszönhetjük.

A gyűjteményi szimpózium 2012-ben indult útjára azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a Karácsony Sándor és Kiss Árpád munkásságával foglalkozó kutatások legújabb eredményeinek bemutatására.

A szimpóziumon kutatók mellett hagyományosan hallgatók is megszólalási lehetőséget kapnak, elősegítve ezzel is a tudományos utánpótlás nevelését.

A rendezvényen Joó Orsolya és Veress Anna, a DE pedagógia minor és pedagógia BA szakos hallgatója Karácsony Sándor és munkássága, Paraczky Ágnes zenetanár Karácsony Sándor és Révész Zsófia, Brezsnyánszky László, a DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet nyugalmazott egyetemi tanára A csucsai front tanítványi értelmezése, Rébay Magdolna, a DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet egyetemi docense, a konferencia szervezője pedig Szathmáry Lajos: In memoriam S. B. címmel tartott előadást.

Az intézet őrzi és gondozza Kiss Árpád hagyatékát, illetve Kontra Miklósnak köszönhetően Karácsony Sándor munkásságával kapcsolatos gyűjteménnyel is rendelkezik.

A szakmai tanácskozáson elhangzott előadások kötet formájában is megjelennek majd a DE BTK Neveléstudományi Tanszék Gyűjteményi füzetek című sorozatában.

Az okos játék vezethet sikerre

Hatvan év 60 debreceni dala 10. rész

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek