Egyetem Tér
2022-10-07

Tapasztalatcsere a gyermeknefrológia aktualitásairól

A gyermekkori krónikus vesebetegség, a csecsemőkori akut vesemedencegyulladás és a gyermekurológia legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás lehetőségeit, illetve a vesetranszplantációs kutatások legfrissebb eredményeit is megismerhetik a Gyermeknefrológiai Országos Kongresszus résztvevői. A szakmai programot a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika rendezte, ahol a kongresszust megelőzően az intenzív osztályon végezhető vesepótló kezelésekről tartottak workshopot.

Magyarországon évente 20-25 gyerek áll művesekezelés alatt és 6-8 vesetranszplantáció történik a 18 év alatti korosztályban. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján az elmúlt 15 évben mintegy 30 veseátültetett gyermeket gondoztak. A transzplantáción átesett gyerekek gondozása, illetve a felnőtt egészségügyi ellátásba való átadása is klinika feladata. 

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment át a gyermeknefrológia. Innovatív, új kezelési lehetőségek nyíltak meg, számos vesebetegségben alkalmazunk biológiai terápiákat. Nagyon fontosnak tartom a társszakmákkal való közös munkát, egy-egy eset kapcsán gyakran multidiszciplináris megbeszéléseket tartunk, ahol gyermeknefrológus, gyermeksebész, és gyermekradiológus együtt dönti el, milyen terápiát alkalmazzunk. Emellett 

a centrumok közötti együttműködés is jelentős. Rendszeresen egyeztetünk a transzplantált gyerekek kezelése, gondozása, a dialízisek, illetve a ritka vesebetegségek genetikai diagnózisa kapcsán – ismertette Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület titkára. 

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy vannak olyan gyermekkori rizikótényezők, amelyek évtizedek alatt, felnőttkorban vezethetnek krónikus vesebetegséghez. Ilyen például az örökletes genetikai hátterű betegségek, vagy a koraszülöttség mellett, a gyermekkortól fennálló túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az egészségtelen életmód, a gyermekkorban elkezdett dohányzás és a magas sóbevitel. A Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület kétnapos konferenciáján ebben a témában is hallhatnak előadásokat a résztvevők. A kongresszus programjában a gyermeknefrológia klasszikus területeinek korszerű megjelenítése mellett fontos határterületek (gyermeksebészet-urológia, radiológia, szervtranszplantáció, transzlációs kutatások) aktualitásairól is hangzanak el előadások. Számos szimpózium és kerekasztal-megbeszélés ad lehetőséget a tapasztalatcserére a gyermeknefrológia újdonságaival kapcsolatban.

A rendezvény csütörtöki megnyitóján Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke azt hangsúlyozta, hogy a 2021 januárjában kezdődött integrációs folyamat fontos része a gyermekgyógyászati ellátás fejlesztése.     

A kezdetektől az volt a célunk, hogy a kiemelkedő eredményekkel rendelkező Gyermekgyógyászati Klinika dinamikusan fejlődhessen a jövőben is. Ennek az elhatározásnak az eredményeként jöhetett létre az elmúlt időszakban a gyermekrehabilitációs osztály és a gyermekpszichiátriai központ. Nagy erőfeszítéseket teszünk azért is, hogy a gyermeksürgősségi ellátást minél magasabb szintre emelhessük. Már több olyan kubaturális fejlesztést is végrehajtottunk a klinika épületeiben, amelyek ezt a célt szolgálják – sorolta Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke.  

Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja arról beszélt, hogy a kongresszus résztvevői rendkívül magas színvonalú, iránymutató előadásokat hallhatnak, melyek nagy része már most publikálásra alkalmas. 

A szakmai ülésen több mint 50 előadás hangzik el. A kétnapos kongresszuson több mint százan vesznek részt, a hazai orvosok mellett érkeztek szakemberek Svédországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból is. 

 

 

Sajtóközpont - CzA

Nehéz mérkőzések előtt csapataink

Élet Mentő Pont lett az Agóra Tudományos Élményközpont

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek