Egyetem Tér
2022-04-07

Képzőművészet mint terápia

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Felnőtt Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház gondozottjainak alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézetében. A természetes alapanyagból, terápiás céllal készült műveket egy hónapon át láthatják az érdeklődők az intézet könyvtárában.

A pandémiás helyzet miatt egy év kihagyás után ismét bemutatkozhattak a terápiás foglalkozásokon készített alkotásaikkal – kerámiák, vesszőkosarak, patchwork és hímzett táskák, párnák, levendulazsákok, szőttesek, szalmadíszekés festmények – a Felnőtt Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház kézműves csoportjának tagjai.

– Egy kiállítás, egy művészeti bemutató mindig összeköt, az alkotáson keresztül összekapcsolva az alkotót és a befogadót – fogalmazott köszöntőjében Molnárné Kovács Judit.A kiállításnak otthont adó DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Pszichológiai Intézet igazgatója a pandémiás helyzetre utalva kiemelte: a pszichiátriai gondozottak és az – úgymond – egészségesek közötti találkozást elválasztó akadály a társadalomban általában nem csupán fizikai.

– A pszichológiai képzésben igyekszünk a hallgatókban a befogadó, elfogadó, segítő, a mások felé tiszteletteljes hozzáállást mutató attitűdöt erősíteni, ami alkalmassá teszi a diákokat a segítő hivatás művelésére – mondta az intézetigazgató.

A Pszichológiai Intézet előadótermében az oktatók, klinikai szakemberek, a hallgatók mellett maguk az alkotók is megjelentek.

– A civilizáció, a kultúra meze alatt a lélek mélyén végbemenő impulzusok, érzelmek fejeződnek ki a most kiállított műveken, amelyek nem követik szorosan a képzőművészeti műfajokban kialakult formákat, hagyományokat – emelte ki „Az alkotás folyamata” című beszédében Keményfi Róbert, a BTK dékánja.

- Évtizedek óta rajzoltatnak a művészi terápiában, amelynek segítségével a belső, lelki folyamatok kontrollálását, rendeződését igyekeznek segíteni, másfelől a szavakban ki nem fejezhető indulatok, késztetések sajátos nyelven való közlését is felhasználhatja a terápia – hangsúlyozta a dékán.

A kiállítás megnyitójához kapcsolódva „Az alkotás terápiás értéke” címmel Szatmári Éva, a DE Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Felnőtt Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház főorvosa tartott előadást, emellett a résztvevők megismerkedhettek a különböző terápiás művészeti csoportokban működő alkotási folyamatokkal is.

Battai Sugár Katinka és Dávid László

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek