Egyetem Tér
2022-03-31

Országos szinten is piacvezető szerverrel bővült a Debreceni Egyetem Informatikai Kara

Az intézmény Informatikai Karán jelenleg is számos olyan kutatás zajlik, amely a mesterséges intelligencia különböző területeihez, többek között az önvezető járművekhez kapcsolódik. Az új szerver ezekhez a kutatásokhoz fog elengedhetetlen segítséget nyújtani.

A szerver átadóján Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja elmondta, hogy egy országos szinten is piacvezető, nagy számítási teljesítményű eszköz érkezett, kifejezetten mesterséges intelligencia típusú feldolgozások szempontjából.

Eredetileg járműipari tevékenységre szerezték be az eszközt, az induló projektek járműadatok, járművekről származó szenzoradatok feldolgozásával fognak foglalkozni, ugyanakkor az eszköz univerzális, ezért a későbbiek során más szektorok számára is használhatják majd.

A dékán hozzátette, hogy megszeretnék újítani a képzést, mégpedig egy új, egy éves mesterséges intelligencia mérnök szakirányú továbbképzési szakkal.

Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese elmondta, hogy ezzel az eszközbeszerzéssel mérföldkőhöz érkeztek el.

Nagyjából három évvel ezelőtt kezdődtek el a különböző karokkal azok az egyeztetések, amik a tudományos munkát, a kutatási tevékenységeket segítik. Ezeken az értekezéseken olyan kapcsolódási pontokat találtak, melyeket megpróbáltak összekapcsolni a járműipar globális változásaival. Ezekre példa a Műszaki Kar esetében az elektromos hajtásláncú járművek fejlesztése, vagy a Természettudományi és Technológiai Karon zajló különböző kutatások. Ebbe a témakörbe kapcsolódott be az önvezető járművek kutatási témája is az Informatikai Karon.

A három éves munka azon fázisánál tartanak, hogy beszerezzék azt a szervert, amellyel fel tudják gyorsítani és eredményesebbé tudják tenni annak a szoftvernek a fejlesztését, amely a remények szerint hamarosan egy valódi személygépjárműben is eredményesen tud működni.

Vidra László, a Delta Systems Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy nagyon jó gondolat az, hogy Debrecenben is megvalósuljon egy olyan képzés, amiben a régióban lakó diákoknak azokat a készségeit fejleszthetik, amiket a későbbiek folyamán akár a munkájuk során is tudnak majd alkalmazni.

fotó:unideb.hu

Mercs Emese

Macska a betonban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek