Egyetem Tér
2021-10-14

Új laborok az Informatikai Karon

A vállalati környezetben használt technológiák elsajátítását segítő laboratóriumokkal gazdagodott a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A „Programozd a jövőd!” projekt keretében megvalósult fejlesztés lehetőséget teremt a hallgatók és oktatók továbbképzésére, új tematikák kialakítására.

Adatbiztonság, számítógépes hálózatok tervezése és üzemeltetése, nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások, szenzor- és méréstechnika – a vállalati szektor számára kiemelt jelentőségű tantárgyak oktatásához nyújt segítséget a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium mintegy hatvan millió forint értékű támogatása. Az új hallgatói laboratóriumokat szerdán adták át a Debreceni Egyetem Informatikai Karán.

Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az iparnak egyre több, egyre jobban képzett informatikusra van szüksége.

 Különösen igaz ez a Debreceni Egyetem esetében, amelyre a városba egyre nagyobb számban betelepülő multinacionális vállalatok és a helyi kkv-k is számítanak a megfelelő létszámú és korszerű, piacképes tudással rendelkező informatikus képzésében – hangsúlyozta Ailer Piroska.

A rektorhelyettes megjegyezte: az egyetem által nyújtott stabil, elméleti háttér mellett szükség van a vállalati szektor közreműködésére, hogy a hallgatók a dinamikusan fejlődő terület legkorszerűbb technológiáit is megismerjék.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára kifejtette, hogy az egyetemek kiváló alap- és mesterképzéseket nyújtanak, de vannak olyan területei az informatikának, amelyeket az ipar közreműködése nélkül csak nagyon nehezen tudnának lefedni a képzéseikkel.

A most átadott új laboroknak köszönhetően a hallgatók a kurzusok elvégzése után nemzetközileg elismert szakmai vizsgát tehetnek, és ezt az egyébként igen drágán megszerezhető vizsgabizonyítványt a kurzusok befejeztével ingyen szerezhetik meg. A hallgatói laboroknak köszönhetően ráadásul nem csak a diákok, de az egyetemi oktatók továbbképzésére is lehetőség nyílik. Többek között ennek köszönhetően az utóbbi években növekedésnek indult az informatikai felsőoktatásba és a mesterképzésre jelentkezők száma – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja köszöntőjében arról beszélt, hogy a három új laboratórium nem csak az informatikusoknak jelent segítséget, hiszen az intézmény multidsziciplinaritása révén a mérnöki folyamatokban, a járműipari fejlesztésekben, az adattudományi, adatbiztonsági kutatásokban is használják az eszközöket.

A kiépített Linux és Cisco hallgatói laborokban a hálózati alapismeretek, az informatikai biztonság, a számítógép hálózatok tervezése és üzemeltetése, a nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások tantárgyakhoz szükséges tudást sajátíthatják el, míg a LabVIEW hallgatói labor a műszaki informatikához kapcsolódó méréstechnika, elektronika, elektrotechnika, szenzor hálózatok, szabályozástechnika, irányítástechnika, mechatronika, robotika kurzusokhoz nyújt segítséget.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karán átadott hallgatói laborok kialakításában az ULX Kft., H-Didakt Kft., NETvisor Zrt. vett részt. A GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” című projekt keretében végzett fejlesztés a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség), az IVSZ (Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) és az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) konzorciumában valósul meg.

Újabb turisztikai szektorok csatlakoznak az adatszolgáltató központhoz

Újra megnyitotta kapuit a Külügyi Börze a Debreceni Egyetemen!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek