Egyetem Tér
2021-08-23

Táboroznak a jövő kutatói

Több mint száz középiskolás részvételével kezdődött meg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Nyári Tábora. A héten a diákok a tudományos munka mellett megismerhetik a TTK képzési és kutatási kínálatát is.

- Örömmel tapasztaltuk, hogy a járvány nem törte le a diákok kutatókedvét, és több mint százan jöttek el az idei, immár 8. TTK Nyári Táborba – fogalmazott Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja a tábor hétfői megnyitóján a Sportkollégiumban.

A kari vezető kiemelte, hogy az idei rendezvényt a korábban megszokott keretek között szervezték, így a tavalyi létszám duplája, összesen 106 középiskolás ismerkedik a kutatói munka szépségeivel, a felfedezés örömével. Kun Ferenc elmondta, hogy a diákok az ország 45 középiskolájából érkeztek, a legtávolabbiak Sopronból, illetve többen a határon túlról. A táborozók között van 18 visszatérő, akik a korábbi években megkezdett tudományos munkájukat folytatták.

- Arra szoktuk buzdítani a fiatalokat, hogy a tábor után is maradjanak kapcsolatban a TTK oktatóival, és folytassák a tudományos munkát, hiszen így már középiskolásként lehetőségük van bekapcsolódni a tudományos diákköri közösségbe, és megalapozhatják a sikeres kutatói életpályájukat – hangsúlyozta Kun Ferenc. A dékán elárulta, hogy az idén választható több mint 30 kutatási téma között vannak visszatérő, az egyes tudományterületek klasszikus kutatási témái, illetve vannak aktuális kutatások – például a járványok terjedéséhez köthetők.

A diákok a héten a saját kutatási témájukon dolgoznak a TTK laboratóriumaiban a kar oktatóinak és kutatóinak felügyelete mellett, míg délutánonként a kar hat intézete (Biológiai és Ökológiai Intézet, Biotechnológiai Intézet, Fizikai Intézet, Földtudományi Intézet, Kémiai Intézet, Matematikai Intézet) mutatkozik be. A középiskolások bepillantást nyerhetnek az intézetek képzési kínálatába, illetve a tudományterülethez kapcsolódó kutatási tevékenységbe, és az adott diplomával elérhető karrierlehetőségekről is tájékoztatják őket. Az egyhetes TTK Nyári Tábor szombaton a kutatási feladatok bemutatására szervezett konferenciával zárul.


 

A tábor az EFOP-3.4.4-16-2017-00023, Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében című pályázat támogatásával valósul meg.

Közlekedési baleset szemtanúit keresik a rendőrök

Szarvasveszélyre figyelmeztet a rendőrség az utakon

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek