Egyetem Tér
2023-04-19

Dante pokla, avagy a multifunkcionális ember

Napjaink környezetvédelmi kihívásairól, a fenntarthatóságról tartott előadást Némethy Sándor kutató a Debreceni Egyetemen. A nemzetközileg is elismert professzor szerint a jövő kulcsa az ökoszisztéma-központú gondolkodás és a multifunkcionális szakember.

Némethy Sándor főbb szakterületei a természeti erőforrás-gazdálkodás, a környezetvédelem, a talajtan, a vidékfejlesztés és a projektmenedzsment. Kutatásokat végez a tájökológia - ökoszisztéma szolgáltatások és regionális fejlesztés, vizes élőhelyek - sekély tavak és más felszíni vizek, a szőlészeti és borászati földrajz, valamint a szőlészeti kultúrtájak és a klímaváltozás témakörében.

- Némethy Sándor a Göteborgi és a Tokaj-Hegyalja Egyetem professzora, de óraadó tanárként több európai egyetemen is tanít magyar, angol, svéd, lengyel és olasz nyelven. Régóta ismerjük egymást, és terveink szerint ismét szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat, hogy Önöknek, hallgatóknak a legújabb ismereteket adhassuk át – hangsúlyozta az előadást felvezető köszöntőjében Szilvássy Zoltán rektor. 

A professzor a Learning Center teltházas előadójában mutatta be legfrissebb kutatási eredményeinek kivonatát Dante pokla, avagy a multifunkcionális ember címmel.

- Dante Isteni színjátékának első színtere az Inferno, vagyis a pokol. Előadásomnak azért adtam ezt a címet, mert véleményem szerint a purgatóriumban foglaltatik össze az összes olyan bűn, ami a mi korunkban is aktuális, amik napjaink legnagyobb globális kihívásait jelentik – kezdte prezentációját Némethy Sándor. 

A professzor másfél órás előadásában részletesen beszélt az emberek ökológiai lábnyomáról, kiemelve, hogy a biodiverzitáshoz kapcsolódó főbb környezeti változások legnagyobb részét az emberiség okozza. Véleménye szerint a Föld akár 11 milliárd embert is képes lenne ellátni, ökoszisztéma-központú gondolkodáson alapuló multifunkcionális földhasználattal és körkörös gazdálkodással. 

- Az ökológiai, egzisztenciális és pszichoszociális krízis a Föld összes szféráját érinti és éppen ezért rendszerszintű megoldásokat követel, amire kitűnően alkalmas a hazánkban még nem túl ismert alkalmazott földrendszer-tudomány. A multifunkcionális mezőgazdaság, a körkörös gazdálkodás és a döntéstámogató rendszerek fejlesztése alapfeltétele az ökoszisztéma-központú regeneratív és fenntartható fejlődésnek – vélekedett a professzor. 

Hozzátette: a jövő ideális problémamegoldó menedzserei a multifunkcionális emberek, akik több készséggel rendelkeznek és képesek azokat magas szinten hasznosítani, illetve felfedezik saját fejlődési lehetőségeiket. Ezért az oktatás minden szintjén döntő jelentőségű a Z generáció igényeit kielégítő, interaktív és problémamegoldó szemléletet fejlesztő oktatásmódszertani rendszerek kialakítása és alkalmazása.

Sajtóközpont-TB

Júniusban érkezik a 11. Foo Fighters-album, az első dal már meghallgatható

Hogyan szórakoznak a mai fiatalok és kik a köreikben népszerű előadók?

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek