Egyetem Tér
2021-06-28

Arany díszoklevél a jubilánsoknak

Jubileumi díszoklevélátadó ünnepséget rendezett június 25-én az Ótemető utcai campuson a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Az eseményen az intézményben, illetve annak jogelődeiben 50 évvel ezelőtt végzett 34 egykori hallgató vehette át arany díszoklevelét.

A műszaki felsőoktatás 1965-ben indult Debrecenben, így a mostani, 1971-ben végzett évfolyam már a negyedik generáció, amelynek a mérnöki munkában eltöltött ötven évét arany díszoklevéllel ismeri el az egyetem.

– Fél évszázad hosszú idő, az ötven évvel ezelőtt itt tanuló diákok annak idején még csak ismerkedhettek az 3. ipari forradalom vívmányaival, amikor az addig használt eszközöket lassan felváltotta a számítógép. Ma pedig már a negyedik ipari forradalom korát éljük, az ide vezető út megtételéhez azonban nélkülözhetetlen volt az a szakmai tevékenység, amelyhez a mostani aranydiplomások munkája is hozzájárult – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Husi Géza.

A Műszaki Kar dékánja hangsúlyozta: bár volt idő, amikor kevesebb elismerés jutott a mérnöki munkának, mára azonban Debrecen város hosszú távú terveihez igazodik az itt zajló képzés, a városba települő és működő ipari cégeknek pedig szüksége van a magas színvonalon képzett, gyakorlati tudással rendelkező friss diplomás szakemberekre.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási, tudományos és szakmai eredményeit Kocsis Imre tudományos dékánhelyettes ismertette, kiemelve az infrastruktúra jelentős fejlesztését, a szakmai kapcsolatok bővülését, a járműipari- és energetikai kutatásokat, valamint a saját, műszaki doktori iskola létrehozásának tervét.

A jubilánsok nevében Tronka István, 1971-ben végzett egykori építőgépész hallgató mondott köszöntőt. Mint fogalmazott: az intézmény falai között eltöltött évek során megtanultuk, hogy kitartónak, pontosnak, megbízhatónak kell lennünk ahhoz, hogy ha el szeretnénk érni valamit a „nagybetűs” élteben.

- Céljainknak kell lenni ahhoz, hogy az életünk vége felé haladva elmondhassuk, érdemes volt élnünk, mert valamit, kisebbet, nagyobbat alkothattunk mozgalmas életünk során szakmai területen, és a magánéletben egyarán – fogalmazott.

Az ünnepség résztvevői Pintér Ákostól, az egyetem általános rektorhelyettesétől és Husi Géza dékántól vehették át a jubileumi díszoklevelet a kar nagyelőadójában rendezett ünnepségen.

Agrárképzés a modellváltás után

Egyetemi búcsú a stadionban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek