Egyetem Tér
2021-03-30

Hiánypótló zenepedagógiai tananyagok

A zenei felsőoktatásban hasznosítható, az elméleti ismereteket több hangszer területén feldolgozó e-learning tananyagokat készítettek, valamint magyar és angol nyelvű, a zenepedagógiai kutatásokat bemutató tanulmányköteteket is megjelentettek a Zeneművészeti Kar oktatói.

A Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Kar (ZK) pályázati támogatással 9, sok esetben hiánypótló e-learning tananyagot készített, amely a kar 17 oktatóját ösztönözte egy-egy lecke megalkotására. Mindez lehetőséget teremt a zeneművészeti felsőoktatás – benne a debreceni felsőfokú képzés – elméleti oldalának erősítésére, amely az oktatáskorszerűsítési lehetőségek bővítését segíti. A leckék tartalma széles területet ölel át: az önálló jegyzetnek is használható formától a különböző részterületeken át az egységes metodikai koncepciót alkotó tudásanyagig. A munkában a kar minősített oktatói mellett néhány fiatalabb kolléga is közreműködött. 

Az e-learning leckék a www.e-learning.unideb.hu oldalon elérhetők a hallgatók, oktatók számára. 

A hangszeres művészeti képzés – természeténél fogva – nem a teoretikus, tudatos koncepciók és ismeretelsajátítás világa elsősorban, hanem a személyre szabott képességfejlesztés előtérbe helyezése révén működik. Főként ez az oka annak, hogy a módszertani, szakmódszertani, didaktikai szakirodalom igen egyenlőtlen képet mutat. Egyes, zömében szimfonikus zenekari hangszerek esetében kevésbé foglalkoztak korábban a tanításukhoz és a hangszerjátékhoz kötődő elméleti háttér leírásával, most ezt a hiányt sikerült, ha nem is teljes egészében pótolnunk, de enyhíteni a vonós, a fa- és rézfúvós, valamint az ütőhangszerek terén egyaránt – fogalmazott Duffek Mihály professzor.

Természetesen az orgona-, a zongora-, a gitár- és a zeneelmélet oktatása is szerepel a tananyagokban. – fűzte hozzá az alprojektvezető.

Az e-learning tananyagok elkészítésével együtt Váradi Judit, a ZK egyetemi docensének szerkesztésében angol és magyar nyelvű tanulmánykötetek is megjelentek „Zenepedagógiai kutatások – A zeneoktatás megújuló módszertana”, valamint „Studies in Music Pedagogy – The Methodological Revitalisation of Music Education” címmel.  

A munka természetesen nem ért véget a tananyagok elkészítésével, hiszen fontos vállalásunk, hogy partneriskoláink tanárai számára is elérhetővé tegyük az ismeretanyagot. – hangsúlyozta Duffek Mihály. 

A koronavírus-járvány azonban jelenleg nem teszi lehetővé az eredetileg tervezett előadások és fórumok megtartását, amelyeket az iskolai, jelenléti oktatás újbóli indítása után valósítanak majd meg a DE Zeneművészeti Kar oktatói. 

A tananyagfejlesztés és a kiadványok elkészítése az EFOP 3.4.3-16-2016-00021 "A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" pályázat keretében valósult meg. 

Elindul a tavaszi nagytakarítás Debrecenben

Legkorábban 30 év múlva szabadulhat a feleségét megölő férfi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek