Egyetem Tér
2021-10-08

Teljes élet diabetessel

A Debreceni Egyetemen tartja kongresszusát a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes-szekciója. A megnyitón Novák Katalin miniszter hangsúlyozta: a kormány igyekszik minden támogatást megadni a diabeteses gyerekek családjának, hogy teljes életet élhessenek.

- Az 1-es típusú diabeteses gyerekek anyagcseréje nem úgy működik, mint egészséges társaiké, de ha minden segítség a rendelkezésükre áll, ugyanúgy tanulhatnak, sportolhatnak, vállalhatnak részt a közösségi életben, mint a többiek.  Ezek közül kiemelendő, hogy az 1-es típusú diabeteses gyerek számára 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos állami támogatással már Magyarországon is elérhetőek a legkorszerűbb technikai eszközök, inzulinpumpák és a szöveti cukor szint mérésére alkalmas szenzorok – emelte ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter a csütörtöki rendezvényen.

A DE Klinikai Központ elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetem KK Gyermekgyógyászati Klinikája az elmúlt évek, évtizedek kiemelt szakmai munkájának köszönhetően mára az egész régió szakterületi vezető intézményévé vált. Szabó Zoltán hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy Debrecenben a gyermek sürgősségi ellátás rövid időn belül fejlődhessen. 

- Az elmúlt napokban állapodtunk meg, hogy önálló gyermek rehabilitációs részleget alakítunk ki a Gyermekgyógyászati Klinika égisze alatt. Természetesen az anyagcsere-betegségekben, így például a diabéteszben szenvedő gyerekek sorsát is figyelemmel kísérjük és igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ezen a területen is komoly előrelépést érjünk el – hangsúlyozta a professzor. 

A rendezvény megnyitóján Balla György egyetemi tanár, akadémikus, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte: a diabeteses gyerekek ellátásában, gondozásában dolgozók munkájukkal, odafigyelésükkel jövőt adnak a gyerekeknek, segítenek, hogy ne betegségként éljék meg az állapotukat, és példát mutatnak, hogy egy ilyen nehéz helyzet ellenére is sikeres felnőtté válhatnak. 
Magyarországon 3500-4000, Debrecenben pedig mintegy 250 gyereket gondoznak 1-es típusú diabetessel. Ebben a kórképben egy autoimmun folyamat eredményeként a szervezet nem vagy csak nagyon kevés inzulint termel. 

- Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy betegség, hanem egy életen át tartó állapot. Megfelelő gondozással, odafigyeléssel, a modern eszközök alkalmazásával és lelki támogatással azonban a diabeteses gyermekek is teljes életet élhetnek – hívta fel a figyelmet Felszeghy Enikő, a DE KK Gyermekgyógyászati Intézet diabetológiai osztály vezető adjunktusa. 

Napjainkban azonban nem csak az 1-es, hanem a 2-es típusú, alapvetően a túlsúly, a nem megfelelő életmód miatt kialakuló diabeteses gyermekek száma is folyamatosan emelkedik. A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet szűrésekkel segíti korai felismerést. 

- A 2-es típusú diabéteszről sem szabad elfelejtkezni. Az Alapellátási Intézet programjában 16 ezer gyereket szűrünk, én felajánlok egy szoros együttműködést, nézzük meg, mérjük meg, hogy állunk pontosan a gyermekkori elhízással, ami a 2-es típusú diabétesz előszobája, és segítsünk idejében a szülőknek – ismertette Papp Csaba, a DE KK DAEFI igazgatója.  

A háromnapos kongresszuson szó lesz többek között a koronavírus járvány hatásairól a diabeteses gyermekek életmódja, az inzulinkezelés kihívásairól, a telemedicina gondozásban betöltött szerepéről, emellett bemutatják,  hogyan fejlődött a technológiai eszköztár.

- A szakmai program mellett a személyes jelenlét erősíti a kapcsolatokat, és segít abban, hogy ne a bírálatoké, hanem az oly rég várt mosolyoké legyen a főszerep – mutatott rá Gárdos László, aki a Magyar Gyermekorvosok Társaság elnökeként köszöntötte a konferencia szakmai stábját és a civil szervezetek résztvevőit.  

Kábítószerrel kereskedtek, most gyanúsítottak

Előnyben a szakkollégisták

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek