Debrecen
2024-04-18

Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között

Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

A Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei elkötelezettek abban, hogy tanulóik, kilépve az iskolapadok közül, a gyakorlatban is megtanulják választott szakmájukat. Ezt pedig a DSZC a régió vállalataival közösen igyekszik megvalósítani. A duális képzés erre kiváló alkalmat biztosít, az ágazati alapoktatást követően valódi munkakörnyezetben tanulhatnak a fiatalok. A Manz Hungary Kft.-vel közös duális képzésben csaknem 50 tanuló vesz részt.

Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt időszak a környezettudatosság és a munkaerőhiány területén történt lépések jegyében zajlott. A vállalatnál úgy döntöttek, hogy „saját kezükbe veszik a sorsukat”, és tudatos öngondoskodásba kezdenek. 2020 óta stratégiai együttműködésben dolgoznak a Debreceni Szakképzési Centrummal, mára a belső munkavállalók csaknem 1/3-a duális tanulókból kerül ki. A közös munka azóta dinamikus pályán mozog. Az ügyvezető elmondta, fontos a holnapról való gondolkodás, ennek érdekében az üzemben ún. tanműhelyszigeteket alakítottak ki, ahol a fiatalok munka közben sajátíthatják el a vállalatspecifikus tudást.


Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja az eseményen elmondta, a szakképzést akkor tudjuk értelmezni, ha van jövőkép, amelyet a fiatalok látnak maguk előtt. Kiemelte, a jövőkép kulcsfontosságú, hiszen a szakképzés gazdasági partnerek nélkül nem értelmezhető. A kancellár szerint örömteli, hogy Debrecenben a lehetőségek adottak és egyre sokszínűbbek: a nagyvállalati környezetben és a KKV-szektorban is a tanulók választási lehetőséget kapnak. Kiemelte, a Manz egy igazi példa és modell a szakképzés, valamint a HR stratégiák tekintetében. Kizárnak egy munkaerőhiányt érintő kockázatot azzal, hogy a tanulókat szocializálják a vállalati környezetbe. Fontos tényező még, hogy a diákok szakképzési munkaszerződéssel vannak itt foglalkoztatva, amivel munkabért is kapnak a munkájukért. Tirpák Zsolt kiemelte, az együttműködést folyamatosan fejleszti a DSZC a Manz-al, a legfontosabb a céges HR-folyamatok kiegyensúlyozott menedzselése. Ezzel tudja biztosítani a fejlődés lehetőségét, hiszen a szakképzési centrum célja, hogy akik a szakképzést választják, boldoguljanak és fejlődjenek, jövőképre találva.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Manz Hungary Gépgyártó Kft. fenntartható, zöld törekvéseiről is. A stratégiában jelentős szerepet foglal el a környezettudatosság. A korábbi adatokhoz képest, 2023-ban 30%-kal csökkent az üzem földgázfogyasztása, melyet áramfogyasztással pótoltak. Ennek az extra áramfogyasztásnak a biztosítása is teljes mértékben zöldenergiából származik. Ezen felül mára elmondható, hogy a teljes üzem működéséhez szükséges évi 1 millió kWh energiaigény (amely 350 család éves elektromos fogyasztásával egyenlő) 100%-ban zöldáramból származik.

A sajtó képviselői üzemlátogatáson is részt vehettek, három munkaállomást tekinthettek meg, – CNC forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő. A hegesztő állomáson négyféle hegesztési technológiát sajátíthatnak el a fiatalok, a cél az, hogy a valós munkakörnyezetben minél hamarabb teljes értékű munkát tudjanak végezni. A festőállomáson a felületelőkészítés- és kezelés mélységeiben merülnek el: megtanulnak csiszolni, gittelni és a fényezni is. A DMU állomás pedig arra szolgál, hogy a tanulók a CNC forgácsolás alapjaival ismerkedjenek. Mindegyik szigeten az adott szakterület oktatója foglalkozik a
fiatalokkal.

2024. május 18-án ünnepli a vállalat 20 éves debreceni jelenlétét. A jubileum keretében programsorozatot indítanak, mellyel nem csak dolgozóikat, hanem partnereiket is megszólítják

ZTE-DEAC: Pénteken jön a harmadik felvonás

Elhunyt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek